https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoologicka-zahrada-otevre-pavilon-goril-a-africky-dum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPražská zoologická zahrada otevře Pavilon goril a Africký dům

5.9.2001 13:50 | PRAHA (EkoList)
Na 8. září 2001 chystá pražská zoologická zahrada pro své návštěvníky novinku - otevření Pavilonu goril a Afrického domu (pavilon žiraf). Celá tzv. Africká slavnost začne ve 12:00 zprovozněním Afrického domu. Na akci se objeví i ministr životního prostředí Miloš Kužvart, pražský primátor Jan Kasl a velvyslanci JAR a Nigérie.
 

Následovat bude ve 14:00 slavnostní otevření Pavilonu goril a po celý zbytek sobotního odpoledne rozezvučí své nástroje hudební soubory z Afriky doprovázeny černými tanečníky. Od 11:00 - 16:00 je přichystán komponovaný program pro nejmenší v dětském areálu. Slavnostní otevření obou nových expozic bude zároveň oslavou 70. výročí založení pražské zoologické zahrady.

Na zhruba 1000m2 venkovního a 821m2 vnitřního prostoru se od soboty bude moci prohánět rodinná skupina goril nížinných. V době otevření zde bude pět jedinců těchto největších světových primátů, dva samci a tři samičky. Zajímavostí tohoto pavilonu je šestiletý sameček Pong, veřejnosti známý jako domácí mazlíček katarského šejka. Jako kontrast k mohutným gorilám doplní expozici v pavilonu skupinka kalimik, které představují naopak jedny z nejmenších primátů. Patří mezi drápkaté opičky a žijí v tropických lesích Jižní Ameriky. Oba tyto druhy v přírodě ohrožuje nekoordinované kácení tropických lesů a pytláctví, mnohdy tajně podporované dřevařskými společnostmi, které budují silnice a železnice až téměř do samého nitra lesa. Pražská zoologická zahrada chce otevřením Pavilonu goril a založením nové chovné skupiny přispět k záchraně těchto kriticky ohrožených lidoopů. Vybudování stavby stálo 36 milionů korun.

Africký dům bude novým domovem pro 12 žiraf Rothshildových, rozdělených do dvou stájí. Jejich sousedy se stanou africká prasátka štětkouni, surikaty, myši a dokonce i akvarium se sarančaty. Celý pavilon je vybudován v africkém stylu s kresbami a četnými dekoracemi. Expozice je dekorována jako savana mezi africkými vesnicemi. Stavba nového žirafího obydlí i s výběhem stála 75 milionů korun.

"To co děláme rozhodně není samoúčelné. Hlavním argumentem, proč jsme postavili pavilony právě pro tyto druhy, je jejich ohroženost. Jsem přesvědčen, že i naše země by se měla plnohodnotně podílet na vybudování systému ochrany těchto druhů," zdůraznil dnes několikrát novinářům ředitel zoo PhDr. Petr Fejk. "Tímto projektem pro nás začíná jakási druhá etapa. Je to způsob vystavování zvířat. Snažíme se jim dávat co možná nejvíce volného prostoru, přirozené přírodní prostředí a podmínky pro to, aby se ohrožené druhy mohly v zajetí vyvíjet bez nejmenšího omezení jejich přirozených instinktů."

Výstavba obou expozic začala v květnu loňského roku a stála 111 milionů korun. Drtivou část dotací poskytl Magistrát hl. m. Prahy. Z privátních subjektů projekt podpořila společnost Philip Morris ČR a. s., v rámci svého programu na podporu ekologických projektů na území hl. m. Prahy "Zelené město".

Pozvánka do Pavilonu goril Dřevěná socha gorily Pohled na příchodovou lávku k Africkému domu Vchod do Afrického domu Žirafí pavilon
Ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk Samec Šimon (vlevo) se svým stádem Dekorace v Africkém domě Dostavby žirafího pavilonu v plném proudu Pohled z příchozí lávky na pavilon žiraf

Foto: Jan Šatoplet/EkoList


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist