https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-gorily-bikira-a-kamba-maji-covid
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské gorily Bikira a Kamba mají covid

18.3.2021 14:24 | PRAHA (ČTK)
Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy. Infekce se v Troji nevyhnula ani několika kočkovitým šelmám, ale situace u nich se podle zahrady stabilizovala.
Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy. Infekce se v Troji nevyhnula ani několika kočkovitým šelmám, ale situace u nich se podle zahrady stabilizovala.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Praha
Testy prokázaly nemoc covid-19 u dalších dvou goril v pražské zoologické zahradě. Vzorek trusu pozitivní na koronavirus mají nově samice Bikira a Kamba, informovala zahrada na webu. Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy. Infekce se v Troji nevyhnula ani několika kočkovitým šelmám, ale situace u nich se podle zahrady stabilizovala.
 

Téměř padesátiletá Kamba je nejstarší z gorilí skupiny chované v pražské zoo. "Její stav je trochu jako na houpačce, už jí bylo skoro dobře, ale zase se zhoršila, a to se opakuje," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Kambu nechala zahrada testovat opakovaně, protože málo žrala, často polehávala a měla zvýšenou teplotu. První dva testy byly negativní.

Podezření na covid měli chovatelé také u gorilí samice Kijivu, kterou trápil občasný kašel. Test ale infekci nepotvrdil.

První gorilou s prokázanou koronavirovou nákazou byl v pražské zoo samec Richard. Pozitivní test mu vyšel koncem února, stejně jako dvojici lvů indických. Chovatelé je nechali otestovat protože zvířata působila unaveně, měla menší zájem o krmení, případně měli výtok z nosu a suchý kašel.

Kromě lvů indických se v pavilonu šelem nakazil novým koronavirem také samec kočky krátkouché, pár tygrů malajských a samec tygra sumaterského Falco. Podle dnešního vyjádření zoo se ale situace u šelem už stabilizovala.

Gorily nížinné chová pražská zoologická zahrada od roku 1963. Osmičlenná skupina žije ve vlastním pavilonu v dolní části areálu zahrady, kde se také v roce 2004 narodilo vůbec první gorilí mládě v českých zoo, samička Moja.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist