https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-radnice-po-vichrici-nejcasteji-odklizi-popadane-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské radnice po vichřici nejčastěji odklízí popadané stromy

1.11.2017 15:12 | PRAHA (ČTK)
Polomy odstraňují rovněž Lesy hlavního města (LHM), které evidují největší škody v Kunratickém lese.
Polomy odstraňují rovněž Lesy hlavního města (LHM), které evidují největší škody v Kunratickém lese.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy hl. m. Prahy
Pražské radnice po víkendové vichřici nejčastěji odklízejí polámané stromy. Vítr také poškodil několik střech a vyvrátil dopravní značky. Vyplývá to z vyjádření městských částí na dotaz ČTK. Škodu na svém majetku radnice nehlásí. Na odstranění následků vichřice vydají desítky až stovky tisíc korun. Polomy odstraňují rovněž Lesy hlavního města (LHM), které evidují největší škody v Kunratickém lese. Nedělní vichřice Herwart zasáhla celou zemi a vyžádala si čtyři lidské životy.
 

Na odstranění škod vydá zhruba 100.000 korun radnice Prahy 6, která řeší především škody na zeleni. Většinou spadly staré stromy. Nejzávažnější problémy odstranila radnice už v pondělí. "Nyní se postupně pracuje na odstranění všech zjištěných závad. Co se týká škod na nám svěřeném majetku, nezaznamenali jsme žádný případ," uvedl mluvčí Ondřej Šrámek.

"Na území Prahy 10 spadlo okolo 20 stromů, náklady na jejich odstranění a následný úklid odhadujeme na 200.000 korun. Ne vše je zatím odklizeno, aktuálně například hasiči odřezávají poškozené části stromů v ulici Magnitogorská," sdělil mluvčí Vít Novák. Na kostele svatého Václava vítr poškodil střechu, kde uvolnil plechové desky. Okamžitě je opravili hasiči.

Na území Prahy 7 způsobila vichřice škody v areálu Výstaviště, kde poškodila střechu Průmyslového paláce. Ten patří hlavnímu městu. "Na objektech ve správě městské části rozsáhlejší škody zaznamenány nebyly. Nejvýraznější událostí bylo patrně poškození střešní krytiny u ZŠ Strossmayerovo náměstí, kde muselo dojít k uzavření části ulice. Odstranění havarijní situace nyní řeší škola, o rozsahu a výši škod budeme informování v rámci pojistného řízení," uvedl mluvčí Martin Vokuš. Praha 7 vyzvala majitele soukromých domů, aby zkontrolovali střechy. "Na několika místech spadly střešní tašky na chodník," uvedl Vokuš.

Škody sedmá městská část zaznamenala rovněž ve Stromovce, kde spadlo 18 stromů a dalších 12 jich bude muset být pokáceno. Stromky byly vyvráceny také na Strossmayerově náměstí nebo v ulici Komunardů. "Již zajišťujeme odklizení a budou vyměněny," uvedla Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK), která se o stromořadí stará.

Větší škody nezaznamenala radnice Prahy 8. V městské části popadalo podle mluvčí Marcely Voženílkové asi 20 stromů. "Stav po vichřici však ještě stále monitorujeme, na odstraňování se pracuje. Náklady předpokládáme maximálně do 70.000 korun," uvedla.

Na území Prahy 14 byla vyvrácena padesátka stromů. Škody na majetku radnice nezaznamenala. Škody na majetku či zdraví obyvatel neeviduje ani Praha 12. Poškozenou zeleň odstraňují také v Praze 11. "Došlo k vyvrácení desítek dřevin, ať už zcela nebo částečně. Některé již byly odstraněny, s jinými se ještě pracuje," uvedla mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Popadané stromy uklízela také TSK která řešila navíc i popadané a vyvrácené značky. "Jedná se spíše o menší nebo střední škodu, která bude řešena v rámci běžné údržby," uvedla Lišková.

V pražských lesích napáchala vichřice největší škody v Kunratickém lese, kde vyvrátila 150 metrů krychlových dřevin. Druhou nejpostiženější byla Modřanská rokle se 120 metry krychlovými. "V ostatních lesích jsou to jen drobné polomy či vývraty," uvedla mluvčí LHM Petra Fišerová. Celkem vítr vyvrátil v lesích 566 metrů krychlových. V záchranné stanici pro volně žijící živočichy pak poškodil střechu na voliérách. Zaměstnanci LHM musí čistit vodní toky a nádrže a jejich česla, do kterých se naplavují ulámané větve. To je případ například Počernického potoka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Aleš Berný
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist