https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-dokoncily-obnovu-kotlu-v-malesicke-spalovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby dokončily obnovu kotlů v malešické spalovně

15.5.2023 00:44 | PRAHA (ČTK)
Městská společnost Pražské služby (PSAS) dokončila obnovu kotlů v malešické spalovně. Čtyři moderní linky ročně zpracují zhruba 400 000 tun odpadu, což je přibližně o čtvrtinu víc, než umožňovala původní technologie. Kotle by měly vydržet provoz v dalších 40 letech, sdělil mluvčí PSAS Alexander Komarnický. PSAS jsou ve vlastnictví hlavního města a na starosti mají svoz odpadu. Celková investice do modernizace spalovny měla být podle plánu zhruba 2,8 miliardy korun.
 

Výměna první ze čtyř spalovacích linek začala v roce 2018. "Příprava začala přibližně o dva roky dříve. Spolu s projektanty jsme museli detailně naplánovat stavební práce i související logistiku s ohledem na pokračující provoz na zbývajících třech linkách. Tuto zásadní výzvu, se nám podařilo úspěšně zvládnout," uvedl ředitel ZEVO Malešice Aleš Bláha.

PSAS rekonstruovaly kotle za plného provozu proto, aby další odpad nekončil na skládkách. Zároveň chtěly zachovat dodávky tepla a energie vznikající při spalování, které firma dodává 20.000 pražských domácností. "Energetické využití odpadu je součástí moderního hospodářství a přirozeně doplňuje recyklaci i cirkulární ekonomiku. Výroba energie z odpadu je ekologická, protože smetí nekončí na skládkách, a zároveň dochází k úspoře primárních zdrojů, kterými jsou uhlí a plyn," sdělil generální ředitel PSAS Patrik Roman.

Problém při obnově nastal v roce 2021, kdy třetí z linek poškodil požár. Oheň poničil téměř polovinu spalovny a poškozenou technologii bylo potřeba opravit. Škoda se vyšplhala do stovek milionů korun. Část odpadu po dobu oprav proto putovala z Prahy do Plzně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist