https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazskou-zoo-navstivilo-letos-nejvic-lidi-od-otevreni-v-roce-1931
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražskou zoo navštívilo letos nejvíc lidí od otevření v roce 1931

31.12.2016 18:36 | PRAHA (ČTK)
Nečekaný byl letos přírůstek v rodině goril - v dubnu se narodilo mládě čtyřiadvacetileté Shindě. Gorilí sameček následně dostal jméno Ajabu - svahilsky zázrak. Nikdo už nevěřil, že samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka
Nečekaný byl letos přírůstek v rodině goril - v dubnu se narodilo mládě čtyřiadvacetileté Shindě. Gorilí sameček následně dostal jméno Ajabu - svahilsky zázrak. Nikdo už nevěřil, že samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Myslivečková / Zoo Praha
Pražskou zoologickou zahradu letos navštívilo přesně 1448 353 lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Miliontého návštěvníka přivítala zahrada již 16. srpna a už od 4. prosince bylo zřejmé, že návštěvnost letos pokoří rekord. ČTK to dnes sdělila mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Návštěvnický rekord dosud držel rok 2014, kdy do Troji zavítalo 1,38 milionu lidí.
 

Uplynulý rok považuje zoo za úspěšný nejen kvůli počtu návštěvníků, ale i kvůli řadě chovatelských úspěchů, mimo jiné narození dvou slůňat. Celkově letos v pražské zoo přišlo na svět 1323 mláďat celkem 229 druhů savců, ptáků a plazů.

Mimořádnou událostí bylo, když se v dubnu sloní samici Janitě narodilo slůně později nazvané Maxmilián. Šlo o první mládě slona, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato. V říjnu k němu přibyl sameček Rudolf.

Nečekaný byl přírůstek v rodině goril - v dubnu se narodilo mládě čtyřiadvacetileté Shindě. Gorilí sameček následně dostal jméno Ajabu - svahilsky zázrak. Nikdo už nevěřil, že samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka. "Nečekaný porod byl velkým překvapením nejen pro veřejnost, ale i pro pracovníky zoo," dodala Myslivečková.

Za úspěch považuje zahrada také transport koní Převalského do Mongolska, celkově už šestý. Letos přepravil armádní letoun čtyři klisny z Prahy do přísně chráněné oblasti Gobi B, navíc zoologové přemístili tři klisny a jednoho hřebce v rámci Mongolska, a to z národního parku Chustaj rovněž do Gobi B. Pražská zoo patří v chovu těchto vzácných zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Pozornost vyvolala pražská zoologická zahrada i začátkem března, když z voliéry poškozené mokrým sněhem uletělo 18 vzácných ibisů skalních. Do pátrání se zapojily osobně i přes sociální sítě tisíce dobrovolníků, a i díky nim se podařilo pracovníkům zoo postupně odchytit všechny ptáky.

V dalších letech chce zoo postavit nový pavilon goril, expozici australské fauny, nový prostor pro lední medvědy či pavilon pro pandy velké.

Zoo je příspěvkovou organizací hlavního města. Pražští radní v srpnu schválili plán rozvoje zahrady na dalších pět let, který počítá s investicemi až 838,6 milionu korun. Pavilon goril, který by měl se souvisejícími stavbami stát celkem 121 milionů korun, je v tomto dokumentu zařazen mezi stavby klíčového významu. Praha současně řeší, jak odlehčit dopravně přetížené Troje a zlepšit propojení zoologické zahrady s Prahou 6. Vzniknout by měla třeba nová lávka přes Vltavu pro pěší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist