https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazskou-zoo-prvni-den-znovuotevreni-navstivilo-1329-lidi-stovky-lidi-byly-i-v-ostatnich-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražskou zoo první den znovuotevření navštívilo 1329 lidí, stovky lidí byly i v ostatních zoo Video

28.4.2020 00:15 | PRAHA (ČTK)
V pražské zoo včera pokřtili týdenní mládě tapíra čabrakového.
V pražské zoo včera pokřtili týdenní mládě tapíra čabrakového.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / zoopraha.cz
Pražskou zoo včera první den při znovuotevření navštívilo 1329 lidí. Zahradu může podle vládní vyhlášky navštívit 8500 lidí denně. Možný je pouze prodej e-vstupenek, řekl to ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Vládní opatření proti nemoci covid-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března. Včera dopoledne v ní pokřtili týdenní mládě tapíra čabrakového, jde o samečka, který dostal jméno Morse, je to druhé odchovávané mládě tohoto ohroženého druhu v trojské zoo. Stovky lidí ale včera přišli i do dalších zoo po jejich znovuotevření.
 

"Posíleny byly stavy pracovníků návštěvnického servisu a pomáhala nám i městská policie. Návštěvníků dorazil relativně nízký počet - 1329 - a chovali se ukázněně, nezaznamenali jsme žádné incidenty," uvedl Bobek.

Zájemci o návštěvu si mohou e-vstupenky zakoupit vždy od 17:00 dne předcházejícího návštěvě a během něj. Objem prodeje e-vstupenek je limitovaný. "Musíme zohlednit držitele běžných jednorázových či vícenásobných vstupenek, které si je zakoupili již dříve. Rezervujeme pro ně část kapacity, a to na základě dřívějších zkušeností s jejich návštěvností," doplnil Bobek. Neočekává, že by se na zájemce o návštěvu zahrady vstupenky nedostaly.

Uzavřeny jsou vnitřní expozice a pavilony. Podle vládního nařízení mohou otevřít za dva týdny. Neuskuteční se komentovaná krmení a další program. Nejsou přístupné expozice lemurů ani prostory u výběhu goril. Zoo také zavedla další bezpečnostní opatření. Vstup do prostor venkovních zahrádek restaurací je ohrazený páskami a na povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy upozorňují informační tabule.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pátek 24. dubna na svém webu podmínky, za kterých mohou být zoo v provozu. Návštěvníci si mohou vstupenky zakoupit jen on-line, aby se zamezilo shlukování lidí na místě. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout 150 lidí na hektar.

Hyena žíhaná v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.
Hyena žíhaná v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jakub Labský / ZOO Dvůr Králové

Také Safari Park Dvůr Králové nad Labem po odstávce kvůli pandemii koronaviru včera opět otevřel. Za první dvě hodiny přišlo přes 200 lidí. Vstupenky si lidé musejí koupit předem na internetu přes web Safari Parku. Denní limit činí 4500 prodaných vstupenek, včera řekla mluvčí zoo Markéta Grúňová. Zoo, která je s více než půl milionem návštěvníků ročně nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech, byla uzavřena od 16. března.

Safari Park včera dopoledne podle zjištění novinářů navštívily především rodiny s dětmi. Fronty ani velké shluky lidí se netvořily. Lidé dodržovali pravidla o rozestupech a měli zakrytý obličej rouškami. Zatím lidé mohou navštívit pouze venkovní prostory zoo, pavilony jsou zavřené. Otevřeno je i africké a lví safari, v němž návštěvníci projíždějí mezi zvířaty vlastním vozem.

Při projížďce vlastním vozem mohou návštěvníci vidět až 500 kusů zvířat v 50 druzích. "V dalších dnech se v nově opravených výbězích objeví i šelmy," řekla Grúňová.

Zoo zavedla zjednodušený ceník vstupného. Lidé nad 15 let platí 190 korun a děti od tří do 15 let 150 korun. Za vjezd jednoho auta do areálů safari se bude platit 350 korun, přičemž každá osoba v autě musí mít zakoupené i jednotlivé vstupné. Jídlo a pití v Safari Parku si lidé mohou koupit v prodejních automatech a na několika místech také v občerstveních přes výdejní okénka. Po zoo jsou na několika místech stojany s dezinfekčním gelem.

Zoo dříve uvedla, že kvůli uzavření čeká za březen a duben výpadek v tržbách kolem deseti milionů korun. Další výpadek bude i za květen, protože nebude zavedeno plné vstupné a zoo bude nadále přicházet o výnosy z hotelu. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. Odložila veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců. Celá zoo i s vnitřními expozicemi by se měla otevřít 25. května.

Makakové v Zoo Plzeň.
Makakové v Zoo Plzeň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Po 44 dnech nuceného uzavření kvůli opatřením proti šíření koronaviru se včera otevřela také plzeňská zoologická zahrada. Mohou do ní ale zatím jen návštěvníci, kteří si koupili vstupenky v on-line prodeji. Nejpozději od středy by měl být umožněn i vstup na permanentky. Pokladny jsou v souladu s vládou určenými podmínkami uzavřené. Někteří lidé, kteří si předem nepřečetli nařízení a instrukce a chtěli jsi vstupenku koupit až na místě, se museli od vchodu vrátit. Zoo dosud vstupenky elektronicky neprodávala, systém se podařilo spustit o víkendu, řekl včera ředitel Jiří Trávníček.

Podle vládních podmínek se do zahrady, která chová přes 7000 zvířat ve 1172 různých druzích a taxonech, může denně podívat vzhledem k rozloze kolem 20 hektarů maximálně 2850 návštěvníků s elektronickou vstupenkou. "Systém prodeje vše hlídá. Dnes dopoledne jsme měli zatím kolem 200 lidí, ale doufáme, že v dalších dnech návštěvnost poroste. Pokud bude naplněn denní limit, vstupenku už nepůjde on-line koupit," vysvětlil Trávníček.

Zoo, kam loni přišlo poprvé ve více než devadesátileté historii půl milionu návštěvníků, přišla podle něj šestitýdenním uzavřením o desítky tisíc návštěvníků. Ztrátu předběžně vypočetla na 12 milionů korun. "Zhruba 11 milionů tvoří tržby z pokladen, zbytek výnosy z pronájmů občerstvení a také lochotínského amfiteátru," řekl ředitel. Podle mluvčího Martina Vobruby zahrada v době uzavření posílila komunikaci s lidmi prostřednictvím sociálních sítí. Ohlas byl velký. Například se přihlásilo k adopci zvířat rekordních 60 zájemců, což je nebývalé množství.

Zoo podle Trávníčka kvůli poklesu tržeb musela šetřit, nepropustila ale žádného zaměstnance ani jim nekrátila platy. "Šetříme energiemi, kde to jde vypnuli jsme topení, zhasli světla, dražší krmivo jsme nahradili levnějšími alternativami. Je to pracnější a časově náročnější, ale zvířata jsou spokojená - místo drahé brokolice dostávají čerstvě natrhané pampelišky, vrbu a topoly na okusy," popsal. Ztrátu bude zřejmě částečně kompenzovat město jako zřizovatel, částečně ji bude muset pokrýt zoo.

Mládě lenochoda dvouprstého v Zoo Zlín.
Mládě lenochoda dvouprstého v Zoo Zlín.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Do zlínské zoologické zahrady, která se včera po šesti týdnech opět otevřela návštěvníkům, dorazilo včera do 13:00 přes 600 lidí, řekla to mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Nikde podle ní nevznikl žádný problém, u pokladen ani výdejních okének restaurací se netvořily řady. Zlínská zoo je druhou nejnavštěvovanější zahradou v Česku, loni do ní zavítalo rekordních 682.826 lidí.

"Máme radost, že jsme mohli opět otevřít. Lidé postupně přicházejí. Očekávali jsme možná větší nápor, ale je dobře, že první den je pozvolný a vše můžeme nastavit a vyzkoušet," uvedla včera Bujáčková. V zahradě může být vzhledem k její rozloze denně nejvýše 7500 lidí.

Klasické pokladny jsou zavřené, návštěvníci si musí dopředu koupit elektronické vstupenky v e-shopu zoo, které platí jen v den zakoupení. Systém neumožňuje koupit vstupenku na jiný den. Zahrada musí mít přehled o tom, jaký je aktuální zájem o vstup v daný den, aby dodržela maximální počet návštěvníků. Při určitém počtu prodaných vstupenek musí případně ukončit prodej, aby zbyla kapacita pro návštěvníky se zakoupenou vstupenkou s roční platností i držitele karet Zoo Zlín Family.

"Co se týká vstupu, nebyl včera žádný problém. Bez problémů funguje i prodej občerstvení, netvořily se fronty, lidé udržovali dvoumetrové rozestupy. Návštěvníci všechny pokyny dodržují, nezaznamenali jsme sebemenší porušení pravidel. Na návštěvnících je vidět, že se do zoo již moc těšili a procházku si užívají," uvedla mluvčí. Poté, co zahrada minulý pátek oznámila, že v pondělí otevře svůj venkovní areál, přišlo podle mluvčí několik stovek e-mailů s dotazy, lidé do zoo o víkendu také hodně telefonovali. "Odpovědi na všechny dotazy jsme dali již v sobotu na naše webové stránky i facebook," uvedla včera Bujáčková.

V zoo jsou nadále zavřené vnitřní expozice, nejezdí vláček. Návštěvníci musejí mít roušky. U vstupu, restaurací a toalet jsou umístěny stojany s dezinfekcí, veřejné toalety se častěji dezinfikují.

Kočkovitá šelma Margay v Jihlavské zoo.
Kočkovitá šelma Margay v Jihlavské zoo.
Foto | / ZOO Jihlava

Jihlavská zoologická zahrada prodala přes víkend on-line necelých 200 vstupenek. Na další dny v týdnu měla včera dopoledne víc objednávek, ale pořád byly v řádu stovek. Lidé jsou zatím spíš obezřetní, řekl včera mluvčí zahrady Martin Maláč. Zoo včera po více než měsíci otevřela svou venkovní část. Dodržovat ale musí opatření proti koronaviru.

V zahradě může být vzhledem k její rozloze denně nejvýše 1500 lidí, vstupenky se neprodávají na pokladnách, ale jen na e-shopu, vždy na konkrétní den. Číslo objednávky lidé ukazují u vstupu do zoo. "V areálu máme na několika místech stojany s dezinfekcí, zejména u občerstvení," uvedl mluvčí. Jídlo si lidé mohou koupit přes okénko. Přístupné je dětské hřiště.

Zoo má otevřeno od 09:00. Zkraje se trousily spíš maminky s malými dětmi. Václav Jordán přijel s potomky z Nového Města na Moravě. "Tenhle čas určitě rádi využijeme k tomu, abychom vyvěrali rodinu, po měsíci doma," řekl včera.

Vzhledem k tomu, že zoo musí počítat i s majiteli permanentek a s dětmi do tří let, které mají vstup zdarma, dává na každý den do prodeje 1000 vstupenek. Platí se jednotná cena 100 korun. "Máme jednodušší e-shop. Nejsme schopní to tam rozdělovat a pak fyzicky hlídat, kdo má jakou slevu," vysvětlil Maláč. Cena plného vstupného je ale o 20 korun nižší než obvykle. Vyplývá to z informací na webu zahrady.

Zoo je příspěvkovou organizací města, vloni tam přišlo rekordních 346.600 návštěvníků. Zavřená byla od 16. března. Podle původního vládního harmonogramu se měla venkovní část otevřít až 25. května. Touto dobou by podle nového rozhodnutí vlády z minulého týdne už mohly být přístupné i její pavilony.

Přestože jsou pavilony zavřené, mohou podle Maláče návštěvníci vidět už dnes většinu zvířat, včetně tygrů, levhartů a žiraf. Po ránu do zoo lákal křik gibonů. "Tím, že je krásné počasí, tak už opravdu všechna zvířata chodí ven. Dokonce už jsou puštění takoví zimní spáči, jakými jsou třeba hrošíci liberijští," řekl včera Maláč. Do pavilonů lze nahlédnout přes sklo. Nejdéle podle mluvčího asi zůstane zavřený tropický pavilon. "Je tam velké teplo a velké vlhko, to je to, co tomu viru svědčí," uvedl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera, Lada Pešková, Jana Kuncová, Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist