https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsky-dopravni-podnik-chce-byt-energeticky-uspornejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražský dopravní podnik chce být energeticky úspornější

13.3.2018 16:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rada hlavního města Prahy odsouhlasila další dva projekty v rámci výzvy na podporu energetických úspor v městských objektech. Jedná se o nákup nové vzduchotechniky, konkrétně hlavního větrání ve větracích šachtách tras metra A, B i C a modernizaci pohyblivých schodů ve stanici Palmovka. / Ilustrační foto
Rada hlavního města Prahy odsouhlasila další dva projekty v rámci výzvy na podporu energetických úspor v městských objektech. Jedná se o nákup nové vzduchotechniky, konkrétně hlavního větrání ve větracích šachtách tras metra A, B i C a modernizaci pohyblivých schodů ve stanici Palmovka. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rada hlavního města Prahy minulý týden odsouhlasila další dva projekty v rámci výzvy na podporu energetických úspor v městských objektech. Jedná se o nákup nové vzduchotechniky, konkrétně hlavního větrání ve větracích šachtách tras metra A, B i C a modernizaci pohyblivých schodů ve stanici Palmovka. Realizátorem je Dopravní podnik hlavního města Prahy. Dopravní podnik nahradí zastaralé a energeticky náročné zařízení. Informovala o tom radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.
 

“Projekty, které vedou ke snižování energetické náročnosti, jsou pro nás důležité jak z pohledu životního prostředí, tak i nákladů na jejich provoz. Je důležité si uvědomit, že eskalátory i vzduchotechnika jsou velmi vytěžované. V případě větrání šachet hovoříme o zařízení, které je v provozu prakticky nonstop,“ doplnila Irena Ropková.

V rámci výzvy již prošlo schvalováním šest projektů, a to také na modernizaci vzduchotechnických zařízení a osvětlení ve stanicích metra. Celkem je 8 úspěšných. Magistrát na tuto výzvu alokoval 400 milionů korun. Na podporu zmíněných osmi projektů bylo uvolněno celkem 306,2 milionů, tedy k dočerpání dotační výzvy zbývá 93,8 milionů. “Investice do snižování energetické náročnosti města je jedna z nejvýhodnějších, protože má pozitivní environmentální a ekonomické dopady, také zvýší kvalitu služeb občanům i návštěvníkům metropole,“ doplnila radní Ropková.

Praha má v programovém období 2014 – 2020 jedinečnou možnost čerpat peníze na rozvoj potřebných oblastí z Evropských strukturálních a investičních fondů (ESI) díky vlastnímu multifondovému Operačnímu programu Praha – pól růstu ČR (OP PPR). Uznatelné náklady z OP PPR dosahují pro oba projekty celkem výše 109,6 milionů korun. Další informace o OP PPR jsou zájemcům k dispozici na webových stránkách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist