https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsky-magistrat-zada-ridice-aby-kvuli-smogu-omezili-jizdy-auty-sam-ale-prikladem-nejde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražský magistrát žádá řidiče, aby kvůli smogu omezili jízdy auty. Sám ale příkladem nejde

3.2.2017 14:38 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Snímek aut parkujících před pražským magistrátem na služebním parkovišti, samo vedení města příkladem nejde. Snímek je pořízen ve čtvrtek 2.2. 2017 po osmé hodině.
Snímek aut parkujících před pražským magistrátem na služebním parkovišti, samo vedení města příkladem nejde. Snímek je pořízen ve čtvrtek 2.2. 2017 po osmé hodině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát žádá řidiče, aby kvůli smogu omezili jízdy autem. Zvláštní opatření jako MHD zdarma či omezení dopravy Praha nechystá. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman. Jak dokládá snímek aut parkujících před pražským magistrátem, samo vedení města příkladem nejde.
 

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve čtvrtek vyhlásili smogovou situaci. Podle jejich předpovědi by se měla situace v sobotu zlepšit. V neděli by o aktuální situaci měli jednat pražští radní. Smog trápil Prahu již před zhruba dvěma týdny, kdy platila několik dní i takzvaná smogová regulace. Aktualizace: Český hydrometeorologický ústav odvolal v pátek 3. února 2017 v 15 hodin smogovou situaci pro území hlavního města Prahy.

"Magistrát žádá řidiče, aby pokud možno omezili jízdu automobilem a k dopravě využili přednostně městskou či meziměstskou dopravu. Stav ovzduší sledujeme a průběžně vyhodnocujeme," řekl dnes Hofman. Největším znečišťovatelem ovzduší v Praze je doprava. Jak dokládá snímek aut parkujících před pražským magistrátem, samo vedení města příkladem nejde. Na dotaz, proč sami představitelé města nejdou příkladem, magistrát Ekolistu neodpověděl.

"Podle informací ČHMÚ by se ovzduší mělo zlepšit a smogová situace zítra (sobota) skončit. Na základě příznivé prognózy ale žádná zvláštní opatření zatím nechystáme," dodal Hofman.

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové ve čtvrtek 2. února v ranních hodinách. Praha tehdy zvažovala zavedení MHD zdarma, nakonec od toho upustila. Kromě toho může magistrát omezit vjezd aut do centra, o této variantě ale zatím Praha neuvažovala.

Podle portálu ČHMÚ byla v pátek po 14:00 nejhorší situace na měřicí stanici ve Vršovicích, kde meteorologové označili kvalitu ovzduší pátým stupněm ze šesti, tedy jako špatnou. Čtyřkou, tedy jako vyhovující, označili stav na Smíchově a v Kobylisích a trojkou, uspokojivá, v Legerově, Riegrových sadech a Vysočanech. Nejlepší známku, tedy dvojku, dostaly Karlín a Stodůlky.

O víkendu by mělo o smogu jednat vedení města. "V neděli se spojí náměstek primátorky Petr Dolínek a radní Jana Plamínková s operačním střediskem a ČHMÚ, aby vyhodnotili aktuální stav a vývoj do dalšího týdne," řekl Hofman.

Praha kvůli smogu zřídila na svém portálu praha.eu zvláštní sekci ke smogové situaci, ve které uvádí všechny dostupné informace.

Při smogové situaci doporučují odborníci zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení se týká zejména osob s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starších lidí a malých dětí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist