https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-zastupitele-rozhodnou-o-ulevach-na-poplatcich-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští zastupitelé rozhodnou o úlevách na poplatcích za odpad

26.4.2002 15:00 | PRAHA (ČIA)
O tom, zda za likvidaci odpadů nebudou platit děti a důchodci, rozhodnou pražští zastupitelé až na svém květnovém jednání. Návrh předložil zastupitel Marián Hošek s tím, že platby výrazně zasáhnou do rozpočtů vícečlenných rodin a nedoplatky od nich budou velmi těžko vymahatelné. Pokud by magistrát poskytl úlevy dětem do osmnácti let a důchodcům nad 70 let, snížil by se podle výpočtu Hoška příjem Prahy z tohoto poplatku o 172 milionů korun.
 

"Se zaváděním tohoto poplatku se už nyní obtížně vyrovnáváme a pokud schválíme další změnu, jen zvýšíme současný zmatek," vyjádřil se radní Zdeněk Kovařík. Jak dále řekl, na řešení městské vyhlášky bude dost času potom, co parlament projedná magistrátní novelu zákona o dopadech. Již v minulosti však primátor Jan Kasl avizoval, že ať dopadne rozhodnutí o zákonu jakkoliv, letošní platba proběhne podle současně platného zákona na "hlavu". Roční poplatek tedy zaplatí každý trvale hlášený obyvatel Prahy.

Magistrát hlavního města Prahy nesouhlasí s tímto plošně vybíraným pevným poplatkem za likvidaci odpadu. Proto inicioval novelu zákona o odpadech, která by umožnila vybírat platbu za skutečně vyprodukovaný odpad, jak to činil doposud. Podle radních zdražuje platba na hlavu likvidaci odpadu o až 15 procent. O magistrátní novele zákona bude jednat Poslanecká sněmovna příští týden.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist