https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prechodem-na-papirove-obaly-usetri-mcdonald-s-43-procent-plastu-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přechodem na papírové obaly ušetří McDonald´s 43 procent plastu ročně

31.5.2019 00:37 | PRAHA (ČTK)
Řetězec restaurací McDonald's v Česku ročně vytvoří 4000 tun odpadu, v jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. / Ilustrační foto
Řetězec restaurací McDonald's v Česku ročně vytvoří 4000 tun odpadu, v jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Řetězec restaurací McDonald's v Česku ročně vytvoří 4000 tun odpadu, v jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. Přechodem na papírové obaly v případě většiny obalů ušetří v Česku 42,8 procenta plastu za rok. Na tiskové konferenci to včera oznámili zástupci restaurace McDonald's Česko a Slovensko. Do budoucna plánují přechod na papírová brčka a další ekologické materiály.
 

Vedení řetězce chce, aby do roku 2025 byly všechny obaly z recyklovaného materiálu a certifikovaných zdrojů. Všechny restaurace by také v budoucnu měly třídit obaly po zákaznících a do roku 2020 by měly mít v každé pobočce separační místnost. "V Česku už máme toto vše splněno. Používáme papír z certifikovaných lesů a už 19 let třídíme odpad po zákaznících, který posíláme na další zpracování," uvedla tisková mluvčí Zuzana Svobodová.

Vloni poslala restaurace 88 procent vysbíraných obalů k materiálovému a energetickému využití. "Na energetické jde 41 procent hlavně ze směsného odpadu, 25 procent na materiálovou recyklaci. Na obojí z 22 procent jdou tuky a organický odpad," řekl manažer řízení jakosti a bezpečnosti potravin Vít Grec.

McDonald's má podle zástupců 80 procent obalů vyrobených z papíru. V současnosti testuje papírová brčka, která by do třech až čtyř měsíců měla být v restauracích zavedena. Zmrzlinu McFlurry bude prodávat v papírovém obalu bez víčka s lehčí lžičkou.

Například společnost KFC rovněž používá papírové tašky místo původních plastových. "Pracujeme i na náhradě současných kelímků na nápoje za plně ekologickou variantu nebo nahrazení plastových příborů, brček a tácků. V rozvozu používáme i pěší roznos, do budoucna zvažujeme flexibilnější a k životnímu prostředí šetrnější doručování elektroskútry," uvedla za společnost KFC Ivana Dlouhá.

Podle odborníka na odpady Iva Kropáčka z Hnutí Duha není ale papír, který je v restauraci znečištěn, ideální pro recyklaci. "Znečištěný materiál se nedá recyklovat. Lepší by bylo ho kompostovat. Pokud je tedy zajištěno třídění a odvoz, tak dává smysl kompost nebo energetické využití," sdělil. Energetické využití ale znamená další spalování. "Nejlepší by bylo mít systém omývání obalů a nádobí a zbavit se jednorázových obalů," dodal Kropáček.

Zbývající plastové obaly jsou kelímky na ostatní zmrzliny, víčka na salát a podobně. Kdyby McDonald´s kompletně nahradil plasty papírovými obaly, omezí podle zástupců řetězec v Česku produkci plastů zhruba o 15,1 tun plastu ročně. "Všechny zmiňované kroky tak povedou k úspoře téměř 70 tun plastového odpadu za rok," sdělila Svobodová.

Systém třídění po zákaznících a separační místností zavedla restaurace v Česku 1. června 2000. Odpady z provozu a dodavatelský materiál jako jsou kartony a oleje třídí od roku 1992.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist