Přechodem na papírové obaly ušetří McDonald´s 43 procent plastu ročně
Vedení řetězce chce, aby do roku 2025 byly všechny obaly z recyklovaného materiálu a certifikovaných zdrojů. Všechny restaurace by také v budoucnu měly třídit obaly po zákaznících a do roku 2020 by měly mít v každé pobočce separační místnost. "V Česku už máme toto vše splněno. Používáme papír z certifikovaných lesů a už 19 let třídíme odpad po zákaznících, který posíláme na další zpracování," uvedla tisková mluvčí Zuzana Svobodová.
Vloni poslala restaurace 88 procent vysbíraných obalů k materiálovému a energetickému využití. "Na energetické jde 41 procent hlavně ze směsného odpadu, 25 procent na materiálovou recyklaci. Na obojí z 22 procent jdou tuky a organický odpad," řekl manažer řízení jakosti a bezpečnosti potravin Vít Grec.
McDonald's má podle zástupců 80 procent obalů vyrobených z papíru. V současnosti testuje papírová brčka, která by do třech až čtyř měsíců měla být v restauracích zavedena. Zmrzlinu McFlurry bude prodávat v papírovém obalu bez víčka s lehčí lžičkou.
Například společnost KFC rovněž používá papírové tašky místo původních plastových. "Pracujeme i na náhradě současných kelímků na nápoje za plně ekologickou variantu nebo nahrazení plastových příborů, brček a tácků. V rozvozu používáme i pěší roznos, do budoucna zvažujeme flexibilnější a k životnímu prostředí šetrnější doručování elektroskútry," uvedla za společnost KFC Ivana Dlouhá.
Podle odborníka na odpady Iva Kropáčka z Hnutí Duha není ale papír, který je v restauraci znečištěn, ideální pro recyklaci. "Znečištěný materiál se nedá recyklovat. Lepší by bylo ho kompostovat. Pokud je tedy zajištěno třídění a odvoz, tak dává smysl kompost nebo energetické využití," sdělil. Energetické využití ale znamená další spalování. "Nejlepší by bylo mít systém omývání obalů a nádobí a zbavit se jednorázových obalů," dodal Kropáček.
Zbývající plastové obaly jsou kelímky na ostatní zmrzliny, víčka na salát a podobně. Kdyby McDonald´s kompletně nahradil plasty papírovými obaly, omezí podle zástupců řetězec v Česku produkci plastů zhruba o 15,1 tun plastu ročně. "Všechny zmiňované kroky tak povedou k úspoře téměř 70 tun plastového odpadu za rok," sdělila Svobodová.
Systém třídění po zákaznících a separační místností zavedla restaurace v Česku 1. června 2000. Odpady z provozu a dodavatelský materiál jako jsou kartony a oleje třídí od roku 1992.
reklama