https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/precteni-b-chromozomu-kukurice-muze-pomoci-objasnit-geneticke-poruchy-u-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přečtení B chromozomu kukuřice může pomoci objasnit genetické poruchy u lidí

1.6.2021 17:17 | PRAHA (ČTK)
Počet B chromozomů v buňkách není stálý a pro život svého "majitele" jsou postradatelné. Podle vědců se vyznačují tím, že se neřídí Mendelovými zákony dědičnosti, konkrétně, že se nerozdělí rovnoměrně do pohlavních buněk.
Počet B chromozomů v buňkách není stálý a pro život svého "majitele" jsou postradatelné. Podle vědců se vyznačují tím, že se neřídí Mendelovými zákony dědičnosti, konkrétně, že se nerozdělí rovnoměrně do pohlavních buněk.
Vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR spolu s americkými a čínskými kolegy přečetli dědičnou informaci B chromozomu u kukuřice, což by mohlo pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí, například Downova syndromu. B chromozomy se totiž vyskytují u rostlin i živočichů, neřídí se ale zákony dědičnosti Johanna Gregora Mendela. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Akademie věd ČR.
 

"Jsem nesmírně rád, že se nám jako prvním na světě podařilo přečíst dědičnou informaci B chromozomu u kukuřice. Tento výsledek je o to cennější, že je to vůbec první referenční sekvence B chromozomu v celé rostlinné říši," uvedl k výsledkům bádání vedoucí výzkumné skupiny Jan Bartoš. Na výzkumu s českými vědci pracovali odborníci z univerzit v Missouri a Georgii a z Čínské akademie věd.

Počet B chromozomů v buňkách není stálý a pro život svého "majitele" jsou postradatelné. Podle vědců se vyznačují tím, že se neřídí Mendelovými zákony dědičnosti, konkrétně, že se nerozdělí rovnoměrně do pohlavních buněk. Spermatické buňky pak obsahují různé počty B chromozomů.

Vzhledem k tomu, že se B chromozomy neřídí zákony dědičnosti a nejsou u všech jedinců daného druhu, museli vědci využít k výzkumu speciální linii kukuřice. B chromozom je také poměrně malý, proto výzkumníci nejprve přečetli celý genom kukuřice a až poté z něj vybrali sekvenci B chromozomu. "Díky tomu se nám podařilo najít oblasti genů, které mohou ovlivňovat jeho chování," uvedl Bartoš a doplnil, že vědci chtějí nyní pokračovat v objasňování funkcí těchto genů. Budou se snažit přijít na to, co ovlivňuje specifické vlastnosti B chromozomu a které geny s nimi souvisí.

"Už teď víme, že jeden z nich bude způsobovat takzvanou nondisjunkci, tedy nerovnoměrné rozdělení B chromozomů do pohlavních buněk, " uvedl Bartoš.

Nondisjunkce je příčinou mnohých genetických poruch u člověka, například Downova syndromu. Podle vědců lze do jisté míry předpokládat, že nondisjunkce u rostlin a u člověka je obdobný proces. Věří tedy, že objasnění tohoto mechanismu u rostlin by mohlo pomoci vysvětlit, proč k těmto poruchám dochází i u lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist