https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-130-lety-byl-vyhlasen-yosemitsky-narodni-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 130 lety byl vyhlášen Yosemitský národní park

1.10.2020 01:20 | LOS ANGELES/PRAHA (ČTK)
Park se rozkládá na ploše 3029 kilometrů čtverečních v horách Sierry Nevady. Zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem.
Park se rozkládá na ploše 3029 kilometrů čtverečních v horách Sierry Nevady. Zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem.
Foto | Ba'Gamnan / Wikimedia Commons
Yosemitský národní park v Kalifornii, který byl vyhlášen před 130 lety, 1. října 1890, je jedním z největších přírodních pokladů USA. Turisty z celého světa lákají skály, starobylé sekvoje, vodopády i škála rostlin a živočichů. K dominantám parku patří Yosemitský vodopád (739 metrů), nejvyšší v Severní Americe, či nejvyšší žulový monolit na světě zvaný El Capitan, na jehož přes kilometr dlouhou svislou stěnu se těší hlavně horolezci.
 

Park se rozkládá na ploše 3029 kilometrů čtverečních v horách Sierry Nevady. Zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem. Ročně jej navštíví zhruba čtyři miliony lidí, drtivá většina z nich míří do Yosemitského údolí, které je jen malou částí rozlohy parku. Jsou z něj však krásné výhledy. V roce 1984 byl park zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Mezi další podobné přírodní atrakce v USA patří Grand Canyon či Yellowstonský park (1872), první národní park na světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist