https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-278-lety-se-narodil-luigi-galvani-poprve-se-na-jeho-narozeniny-slavi-evropsky-den-recyklace-baterii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos poprvé se na narozeniny Luigi Galvaniho slaví Evropský den recyklace baterií

9.9.2015 09:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z jedné tuny baterií lze recyklací podle ECOBATu znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi
Z jedné tuny baterií lze recyklací podle ECOBATu znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Brianiac / Wikimedia Commons
Vůbec poprvé se dnes, 9. září, slaví první Evropský den recyklace baterií. Vyhlášen byl evropskou asociací Ecobat sdružující 15 kolektivních systému pro zpětný odběr baterií v 13 evropských zemí. Hlavním cílem Evropského dne recyklace baterií je zvýšení povědomí evropské veřejnosti o důležitosti třídění a recyklace použitých baterií a akumulátorů. Datum nebylo zvoleno náhodně, 9. září 1737 se narodil významný italský lékař a fyzik Luigi Galvani, který se proslavil pokusy s tzv. živočišnou elektřinou.
 

Badatelská činnost Luigiho Galvaniho přivedla jeho současníka a oponenta Alessandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Princip tohoto článku se stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů.

V každé české domácnosti se podle odhadů Ecobatu nachází průměrně 49 baterií, z toho 8 použitých. To představuje více než 5 000 tun baterií. Petr Kratochvíl doufá, že i tento den využijí občané k tomu, aby všechny vybité baterie, které doma najdou, přinesli na sběrné místo. V České republice jich už více než 19 tisíc. Sběrné nádoby se nacházejí téměř v každém obchodě, škole, úřadě či firmě.

„Problematika třídění a recyklace baterií se velmi pozvolna dostává i do povědomí české veřejnosti, stále se nám však daří každoročně zpětně odebrat jen necelou třetinu všech použitých baterií a akumulátorů dodaných na český trh. Další aktivní osvěta, i v podobě Evropského dne recyklace baterií, je tedy na místě a ECOBATem i ostatními evropskými kolektivními systémy je velmi vítaná,“ říká Petr Kratochvíl, ředitel české společnosti pro sběr baterií Ecobat, která vznik tohoto dne iniciovala.

Tříděním se baterie dostávají do řízeného recyklačního procesu a nejsou pak odstraňovány jako součást směsných komunálních odpadů buď uložením na skládky, nebo ve spalovnách, což může mít kromě ztrát druhotných surovin negativní vliv na životní prostředí. Baterie totiž obsahují totiž některé toxické látky, které se z baterií časem začnou uvolňovat, a mohou tak znečistit spodní i povrchové vody. Dostanou-li se baterie spolu s komunálním odpadem do spalovny, mají zase negativní vliv na kvalitu ovzduší.

Z jedné tuny baterií lze recyklací podle Ecobatu znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi.

ECOBAT v roce 2014 zpětně odebrala 1 097 tun baterií, což představuje 32 % baterií dodaných na trh. Ecobat provozuje více než 19 000 míst zpětného odběru. Už od ledna 2016 by se mělo podle směrnice EU k recyklaci vrátit alespoň 45 % baterií.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist