https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-80-lety-se-v-prazske-zoo-podarilo-odchovat-prvniho-ledniho-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 80 lety se v pražské zoo podařilo odchovat prvního ledního medvěda

24.12.2022 01:30 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Valerie / Flickr
Odchov ledních medvědů je celosvětově v podmínkách zoologických zahrad velmi obtížný a každé narozené mládě je velkou událostí. České zoo mají v tomto směru na svém kontě řadu úspěchů. V pražské zoo se 20. prosince 1942 narodila samička ledního medvěda Ilun, která byla prvním uměle odchovaným mládětem medvěda ledního na světě.
 

Prvním ledním medvědem v pražské zoo byla samice Nora, kterou zahrada získala v roce 1932. Právě ta se o deset let později stala matkou Ilun, jejímž otce byl samec Otto, který se do Prahy dostal v roce 1933. V roce 1935 spolu měli první mláďata. Ta ale uhynula. V roce 1942 se pak páru narodila další dvě mláďata. Jedno uhynulo, druhé, samičku Ilun, se podařilo odchovat. Dožila se však jen necelého roku, uhynula 7. října 1943.

Nora pak měla ještě několik mláďat. Jedno z nich, samička Polárka, kterou poprvé v historii zdejší zoo dochovala matka přirozenou cestou, se pak stalo symbolem Pražských mrazíren. Polárka uhynula 20. října 1959 měsíc před svými dvanáctými narozeninami. Doposud se v pražské zoo narodilo téměř 80 mláďat, ale jen sedm medvídků se podařilo odchovat. Zatím posledním je medvědice Alberta, narozená v prosinci 2003.

Lední medvědi jsou v současnosti symbolem brněnské zoo, kde se je poprvé podařilo odchovat v 60. a 70. letech. V posledních letech je pýchou zahrady medvědice Cora, která zde poprvé zdárně porodila v roce 2007, kdy přivedla na svět Billa a Toma. Podruhé měla úspěšně potomstvo koncem roku 2012, kdy se narodila mláďata, kterým veřejnost vybrala jména Nanuk a Kometa. Její nejmladší dcera, narozená v listopadu 2015, se jmenuje Noria.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist