https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-brnenskym-nadrazim-dnes-auta-nahradilo-posezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před brněnským nádražím dnes auta nahradilo posezení

23.9.2016 07:49 | BRNO (ČTK)
Prostor před brněnským hlavním nádražím se ve čtvrtek na jeden den proměnil. Během happeningu "Hlavas bez aut" před budovou nádraží mohly projíždět jen prostředky MHD, zatímco silnice patřily posezení na sluníčku a různým stánkům nabízejícím drobné občerstvení či stánkům různých spolků i politických stran, které je využily před volbami. Cílem organizátorů bylo ukázat lidem lokalitu před nádražím v příjemnější podobě, uvedla v tiskové zprávě Veronika Staňková z platformy Živé město. Někteří Brňané hodnotí místo jako špinavé, chaotické a celkově odpudivé, i kriminalita zde je vyšší.
 

Automobilová doprava byla vyloučená pouze v krátkém úseku podél nástupních ostrůvků tramvaje. "Akce není namířena kriticky vůči automobilové dopravě. Záměrem jednodenní úpravy je zklidnění a zpříjemnění prostoru. Inspirovali jsme se koncepty typu Smart City nebo projekty studia Gehl Architects, které prostřednictvím podobných intervencí proměnily významné tepny v centru New Yorku. Po čase se navíc ukázalo, že spokojenost s jeho řešením byla u místních obyvatel tak vysoká, že se za jasného souhlasu veřejnosti stalo řešením trvalým," uvedla Staňková.

Brno v blízké budoucnosti plánuje rekonstrukci Benešovy ulice včetně prostoru před nádražím a jednou ze snah je odvést odtud ta auta, která místem jen projíždějí a jichž je většina. K nádraží by se měla dostat jen ta auta, která zde mají cíl. Na velkoformátových tabulích si lidé mohli také prohlédnout vizualizace, jak by rekonstruovaná ulice mohla vypadat.

Netradiční podobu přednádraží využily přes den stovky lidí, kteří se zde v příjemném odpoledni posadily a užívaly si podzimního sluníčka. K politické agitaci využili happening například zelení, ale také lidovci, svobodní a soukromníci či spolek Brno autem.

Den 22. září už je řadu let mezinárodním Dnem bez aut, během něhož řada evropských měst pořádá happeningy za větší využití bezmotorové či veřejné dopravy a také na jeden den uzavírá jindy rušné silnice a otevírá je chodcům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist