https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-peti-lety-uhynul-posledni-samec-nosorozce-bileho-severniho-sudan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín utekli tři šimpanzi z expozice, zoo byla zavřená

20.3.2023 01:00 (ČTK)
Šimpanz v hodonínské zoologické zahradě.
Šimpanz v hodonínské zoologické zahradě.
Foto | Radomír Dohnal
V Zoo Hodonín včera utekli tři šimpanzi z expozice do obslužné chodby, hrozilo, že se dostanou do areálu zoo. Pracovníci zahrady zařízení uzavřeli, uprchlíky uspali narkotizační směsí a podařilo se je vrátit v pořádku do expozice. Nikomu se nic nestalo, řekl ředitel zoo Martin Krug.
 
"Šimpanzi se dostali do služebních prostor v zázemí, situaci jsme vyhodnotili tak, že by mohlo dojít k ohrožení na životech jak zaměstnanců, tak i návštěvníků, proto jsme se rozhodli zahradu uzavřít. Museli jsme všechna tři zvířata uspat. Následně jsme prověřovali celý stav, jestli nedošlo k nějakým větším škodám na zařízení," uvedl ředitel.

Trojice šimpanzů vylomila kolem poledne dvířka do chodby; ulomili jisticí kolík. Šlo o samce, který váží 90 kilogramů, síla takového se podle ředitele přirovnává k člověku o váze 300 kilogramů. Podle ředitele jsou lidoopi navíc dost agresivní, když se takzvaně dostanou do ráže. Se samcem utekly dvě samice. Hrozilo, že by se z obslužných prostor mohla trojice dostat přes jinou ubikaci do pavilonu nebo do areálu zoo. Uspat je narkotikem se podařilo zhruba po dvou hodinách.

"Personál reagoval velmi dobře, rychle jsme vyklidili celou zoologickou zahradu. Povolali jsme našeho veterinárního technika i dvě veterinářky, které namíchaly ty správné směsi k uspání všech tří zvířat, povedlo se nám je pak bezpečně uspat," uvedl ředitel. Doplnil, že vznikly jen menší škody, které jsou zaměstnanci schopni velmi rychle odstranit a které na provoz pavilonu nemají vliv. Primáti jsou v pořádku.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat asi 280 druhů. Loni ji navštívilo kolem 180 000 lidí, zatím nejvíce jich dorazilo v roce 2019, a to přes 195.000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist