https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-rokem-se-narodilo-prvni-stoprocentne-prazske-slune
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před rokem se narodilo první stoprocentně pražské slůně

4.4.2017 15:00 | PRAHA (ČTK)
Miminko Maxmilián mělo porodní váhu 104 kg.
Miminko Maxmilián mělo porodní váhu 104 kg.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se před rokem, 5. dubna 2016, narodilo první stoprocentně pražské slůně. Jednalo se o první mládě slonů, které se ve více než osmdesátileté historii chovu slonů v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Sameček vážil 104 kilogramů a posléze dostal jméno Maxmilián.
 

Matkou slůněte je Janita, kterou chovatelé do pražské zoo přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je Mekong, který slůně zplodil ještě před svým odchodem do holandského Emmenu. Nevlastní sestra Janity, slonice Tamara, pak loni v říjnu porodila také samečka - Rudiho. Jeho otcem je jediný dospělý samec v zoo Ankhor.

Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo v únoru 2013. Slonice Donna ovšem tehdy do zdejší zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti. Porodila samici Situ. Tento přírůstek byl teprve třetím živě narozeným slůnětem v zahradách v Česku, slůňata má i zahrada v Ostravě.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada devět.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist