https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predstavitele-samosprav-byli-tentokrat-o-vlaku-s-jadernym-palivem-informovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Představitelé samospráv byli tentokrát o vlaku s jaderným palivem informováni

21.11.2001 11:20 | PARDUBICE (ČIA)
Představitelé samospráv v Pardubickém kraji, přes který dnes časně ráno projížděl vlak s jaderným palivem pro elektrárnu Temelín, byli na rozdíl od prvního přejezdu tentokrát o transportu včas informováni. Pardubický hejtman Roman Línek ČIA řekl, že předem znal trasu transportu, ale vzhledem k zákonu o utajovaných skutečnostech jej nemohl ani starostům prezentovat. „V mezidobí transportů jsme všech 122 obcí, přes které by vlak mohl jet, informovali o možných rizicích,“ doplnil hejtman.
 

Především první přejezd kritizovali představitelé radnice v Králíkách na Ústeckoorlicku, kteří si stěžovali na fakt, že se o transportu paliva dozvěděli až z médií. „Tentokrát jsme byli Státním úřadem pro jadernou bezpečnost předem obeznámeni o technických parametrech nákladu i případném dopadu v případě havárie,“ řekl ČIA místostarosta Králík Ladislav Tóth.

Soupravu tvoří podle dostupných informací dvě lokomotivy se třinácti vagóny, které vezou do Temelína dvacet speciálních kontejnerů o celkové hmotnosti 33 tun s označením radioaktivní náklad. Polsko - české hranice překročil vlak v 5.30 hodin ráno.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist