https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predstavitelka-dasi-ze-serialu-most-je-proti-dalsi-tezbe-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Představitelka Dáši ze seriálu Most! je proti další těžbě uhlí

13.2.2019 14:41 | MOST (ČTK)
Představitelka Dáši z populárního seriálu Most! Erika Stárková se postavila proti rozšiřování dolu Bílina.
Představitelka Dáši z populárního seriálu Most! Erika Stárková se postavila proti rozšiřování dolu Bílina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Představitelka Dáši z populárního seriálu Most! Erika Stárková se postavila proti rozšiřování dolu Bílina. Společně s hnutím Greenpeace žádá, aby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) učinil totéž. V natočeném videu prosí herečka ministra, aby se "postavil za lidi, přírodu a klima". Informoval o tom Lukáš Hrábek z hnutí Greenpeace, které na čtvrtek připravuje happening před ministerstvem životního prostředí.
 

Herečka v nahrávce říká, že Most je pro ni pomník minulosti, "kdy tam kdysi někdo něco zničil a doposavaď to nevrátil zpátky". Přímo do Mostu a jeho okolí se každé pondělí mohou podívat lidé prostřednictvím televizních obrazovek. Seriál dvojice Prušinovský-Kolečko zavádí diváky České televize pod vrch Hněvín, do nechvalně známé čtvrti Chanov i k přesunutému děkanskému kostelu.

Představitelka hlavní ženské role uvádí, že devastace přírody se prohlubuje a rozšiřuje, a to konkrétně v lomu Bílina. O povolení rozšíření dolu rozhodne ministerstvo životního prostředí v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA). Ministr Brabec se při své návštěvě Litvínova minulý týden vyjádřil oficiálně pouze k limitům v dole ČSA u Mostu. "Nevidím důvod pro prolamování limitů těžby na dole ČSA, ale konečné odepsání zásob v této oblasti momentálně nepovažuji za příliš pravděpodobné," uvedl.

K tématu těžby uhlí na Mostecku se v minulosti několikrát vyjádřily různé osobnosti. V roce 2015 vystoupali herci či vědci na vyhlídku nad zámkem Jezeří v Krušných horách, aby tím podpořili zachování limitů. Byl mezi nimi režisér Jan Svěrák, herečka Kristýna Boková, disident John Bok či výtvarnice Sylva Prchlíková. Vláda poté rozhodla o prolomení limitů na Bílině a naopak jejich zachování na dole ČSA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist