https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predvanocni-snezeni-poskodilo-voliery-ve-zlinske-zoo-skody-jdou-do-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předvánoční sněžení poškodilo voliéry ve zlínské zoo, škody jdou do milionů korun

28.12.2023 23:54 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Předvánoční sněhová kalamita poškodila voliéry ve zlínské zoologické zahradě. Zvířatům se nic nestalo, náklady na opravy však dosáhnou několik milionů korun, sdělila mluvčí zoo Romana Mikešová. Díky nasazení zaměstnanců zahrady a pomoci hasičů se podle ní podařilo zabránit daleko rozsáhlejším škodám. Husté sněžení zasáhlo region v sobotu 23. prosince.
 

"Těžký mokrý sníh a následný vytrvalý déšť prakticky zničily voliéru supů poblíž expozice Kerala, poškodily voliéru přímo v nedávno otevřené expozici Kerala, voliéru kondorů a síť výběhu jaguárů v expozici Jaguar Trek, voliéru kotulů veverovitých v Amazonii a devět voliér v chovatelském zázemí," uvedla mluvčí.

Poničení voliér se snažili v sobotu odpoledne zabránit zaměstnanci zoo, kteří z nich průběžně sníh odstraňovali. "Při večerní kontrole situace jsme se rozhodli přemístit supy z několika voliér v chovatelském zázemí, v neděli ráno jsme přesunuli jeřáby z voliéry v Kerale a supy z protější průchozí voliéry. Začali jsme doslova bojovat s nánosy sněhu na voliéře Gora Ark, díky instalovanému hydrantu se nám podařilo část sněhové pokrývky odstranit," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Sněhovou kalamitou se v areálu zahrady do sobotní půlnoci zabývala desítka zaměstnanců, další nastoupili na Štědrý den brzy ráno. "Přes obrovské nasazení všech lidí bylo jasné, že s vysokými voliérami v Jaguar Treku, v Kerale i v Gora Ark si sami neporadíme. S prosbou o pomoc jsme se proto obrátili na Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje. Okamžitě přijeli, za využití proudnic se jim postupně podařilo odstranit tuny sněhu ze všech voliér. Bez jejich profesionální pomoci by byly škody na zařízení mnohonásobně vyšší, doslova nám naše největší voliéry zachránili," uvedl ředitel.

Přes veškeré obtíže zůstala zlínská zoo otevřená. Její zaměstnanci již provizorně opravili voliéru kondorů, návštěvníci mohou opětovně zavítat i do voliéry Gora Ark nebo obdivovat medvědy pyskaté ve vnitřní ubikaci v Kerale. Síť, která kryje výběh jaguárů, je více poškozená, jaguáři tedy prozatím zůstanou v chovatelském zázemí. "Již nyní usilovně řešíme opravy všech poničených voliér. Bude to velmi náročné po technické, časové i finanční stránce, přesto doufáme, že se nám vše podaří stihnout do hlavní sezony 2024," doplnil Horský.

Zahrada je otevřená každý den v roce. Od 25. prosince do 1. ledna má otevírací dobu do 17:00. Pro návštěvu zoo platí zvýhodněné zimní vstupné, které pro dospělé činí 120 korun, pro děti do 13 let 80 korun, senioři zaplatí 100 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist