https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prehled-moznych-ekologickych-havarii-zpusobenych-povodnemi-patek-16-srpna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled možných ekologických havárií způsobených povodněmi - pátek 16. srpna

16.8.2002 15:57 | PRAHA (EkoList)
Povodně, které zasáhly Českou republiku, zaplavují i areály některých chemických a dalších závodů. Hrozí tak ekologické havárie, případně výrazné negativní ekologické následky i po opadnutí velké vody. Včera zaplavilo Labe areál chemičky Spolana Neratovice, odkud unikl chlór, byla zaplavena amalgamovna kontaminovaná rtutí a voda se přiblížila k tzv. "dioxinovým barákům". Pokusili jsme se pro vás sledovat další potenciální ekologické hrozby, které přináší pátek 16. 8. Zprávu jsme během dne průběžně aktualizovali.
 

15:57 - NERATOVICE - Od čtenáře serveru povodne.aktualne.cz: Nad Neratovicemi je velký černý mrak. V Záboří policie auta z tohoto důvodu nepustí. Údajně tam něco bouchlo. Nevíte něco?? (povodne.aktualne.cz)

15:48 - NERATOVICE - Aktivisté ekologického hnutí Greenpeace se chtějí na nafukovacích člunech přeplavit do zatopeného areálu Spolany v Neratovicích na Mělnicku. První pokus Greenpeace nevyšel, protože jim v tom zabránila policie. Aktivisté ve čtvrtek z vrtulníku fotografovali areál. Záběry zveřejnila na internetových stránkách německá pobočka Greenpeace. Podle mluvčího Václava Vašků snímky jednoznačně dokazují, že ve čtvrtek záplavy zasáhly oba objekty zamořené nebezpečnými dioxiny. (ČTK)

14:09 - ÚSTÍ NAD LABEM - Od 11 hodin nebyl zaznamenán vzestup řeky. Spolchemie, Lovochemie i papírny Štětí jsou bez ekologických problémů. (Centrum.cz)

13:58 - PLZEŇ - Záplavy v Plzni zatím nezpůsobily žádnou ekologickou havárii. Hasiči pouze zasahovali u tří případů malého výtoku pohonných hmot ze zatopených garáží a aut. "Pokud někde hrozí únik barev, laků a ropných produktů, zorganizuje krizový štáb zdarma jejich odvoz," řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Dagmar Bernášková. V případě, že si firma zajistí odvoz vlastními silami, přijímají sběrné dvory veškerý nebezpečný odpad zdarma. (ČTK)

12:39 - ZNOJMO - Rozvodněná řeka Dyje úplně zaplavila čistírnu odpadních vod ve Znojmě. Objekty jsou nyní už přístupné, ale technologie je mimo provoz a odstavena od zdroje energií. Vodárenská firma stihla evakuovat soustrojí, nyní ho začíná čistit a vysoušet. (povodne.aktualne.cz)

12:38 - PRAHA - Benzina a.s., provozovatel zhruba 310 čerpacích stanic, měla zaplaveno pět míst. Jakýkoli únik pohonných látek v minulosti i dalších dnech firma vylučuje. "Vše je hermeticky utěsněno," řekla mluvčí Lenka Svobodová. Zatopenými místy byly Litoměřice, Lovosice, Libčice, Ústí nad Labem a Argentinská ulice v části hlavního města Holešovice. (iDnes.cz)

12:18 - PLZEŇ - V Plzni stále nefunguje zatopená čistírna odpadních vod. Veškerá kanalizace stéká do Berounky, kde se zatím díky velké vodě splašky rozřeďují. Škody na městské čistírně dosahují desítek miliónů korun. V současné době dokončují sokolovští báňští záchranáři odčerpávání vody a pracovníci Vodárny Plzeň a energetici provádějí vysoušení a revize elektrických zařízení. Takzvané hrubé předčištění by mělo začít pracovat už od neděle. (Centrum.cz)

12:09 - PRAHA - Prahou nyní protéká asi 132 tun oleje. (Centrum.cz)

11:31 - LITOMĚŘICE - Labe vyplavilo kalové jámy Litomeřické koželužny. (povodne.aktualne.cz)

11:02 - ÚSTÍ NAD LABEM, ŠTĚTÍ, LOVOSICE - Pod vodou jsou chemičky Lovochemie, Spolchemie a papírny Frantschach Pulp and Paper Štětí. Podle vedení firem byly všechny nebezpečné chemické látky včas přepraveny do bezpečí a proto prý nehrozí ekologická havárie. Ministerstvo životního prostředí však stále považuje situaci v Lovochemii a Spolchemii za kritickou. Podle ředitele odboru environmentálních rizik Karla Bláhy mají oba podniky havarijní plány, k nimž mělo ministerstvo připomínky. Závady v plánech však nebyly takového charakteru, že by měla velká voda v podnicích způsobit závažnou ekologickou havárii. "Únik nelze za této situace úplně vyloučit, ale s vysokou pravděpodobností ho nepředpokládáme," řekl Bláha ČTK. Ve Spolchemii je rizikem výrobna elektrolýzy se rtutí. Podle Bláhy by ale neměla voda dosáhnout až k ní. Z Lovochemie může uniknout chlór, Bláha však soudí, že se tak může při nejhorším stát ve stejné míře jako ve čtvrtek v neratovické Spolaně. "Zcela určitě připadá v úvahu v obou podnicích únik ropných produktů," uvedl Bláha s tím, že nemá představu, jaká zásoba ropy se v tancích v areálech nachází. Nádrže s mazutem a lehkými topnými oleji v chemičkách nejsou podle něj zajištěny tak bezpečně jako v benzínových stanicích. Hladina Labe naopak začíná klesat v největší papírenské společnosti v republice, Frantschachu Pulp&Paper Czech ve Štětí, jejíž areál je zaplaven zhruba z poloviny. "Zejména se jedná o oblast dřevoskladu a vodního hospodářství. Paradoxně je tak naším úzkým profilem dodávka vody," řekl ČTK generální ředitel firmy Tomáš Šabatka. Postupně ale voda ze závodu ustupuje. Výrobu zřejmě firma obnoví mezi 19. a 21. srpnem. Záplavová vlna z rozvodněného Labe se dnes ráno ještě nedostala do areálu ústecké Setuzy. Zaplavena je pouze čistírna odpadních vod pod továrnou. "Veškerý kontaminovaný materiál jsme včas odčerpali, čistírna je zabezpečena tak, aby se nic nemohlo dostat do Labe," řekla dnes ČTK mluvčí Setuzy Marie Logrová. Provoz v Setuzy byl přerušen už ve středu. (ČTK)

10:33 - PRAHA - Podle primátora Igora Němce (ODS) nyní Vltava páchne, protože tudy protéká asi 132 tun oleje ze strojoven přehrad Orlíku a Kamýku. Město s tím nemůže nic udělat, uvedl Němec. (povodne.aktualne.cz)

Fotografie z povodní, které pořídili naši reportéři, najdete v našich fotogaleriích.


reklama

 
kaš, jst

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist