https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prehrady-v-moravskoslezskem-kraji-maji-sve-zasobni-prostory-temer-plne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehrady v Moravskoslezském kraji mají své zásobní prostory téměř plné

17.3.2024 00:58 (ČTK)
Foto | Vratislav K / Wikimedia Commons
Přehrady v Moravskoslezském kraji mají své zásobní prostory téměř plné a mají dostatek vody pro zásobování obyvatel i průmyslu pro případ déle trvajícího sucha během léta. Jejich retenční prostory, které slouží pro zachycení povodní, jsou ale připravené reagovat na případné větší množství srážek, řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. Podobně plné byly přehrady i loni na jaře, horší situace byla třeba v letech 2015 a 2016, kdy bylo sucho. Letošní zásobu vody obstaraly hlavně deště.
 

"Je možné konstatovat, že je celé povodí nasyceno vodou, což je dobrá výchozí hydrologická situace pro nacházející letní období. Sněhová pokrývka na horách je již z pohledu vodohospodářů nevýznamná," uvedla Vlčková. Průtoky v tocích jsou podle ní průměrné až zvýšené, ale pro toto období normální.

I loni byla podle ní situace stejně dobrá. "Dá se říct, že je to teď taková standardní situace. Snažíme se zachytit všechno, daří se nám to, a proto nemáme problémy během léta. Teď sice sněhová nadílka nebyla tak významná, ale dešťové srážky ty přehrady naplnily. V loňském roce jsme je měli taky plné," řekla Vlčková.

Technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček uvedl, že přehrady mají v kraji pro zásobování lidí i průmyslu vodou nezastupitelnou roli. "Klíčovým obdobím pro dostatečnou zásobu vody je právě toto jarní období, kdy se snažíme zachytit co největší množství vody v nádržích, maximálně však jen po letní zásobní hladinu, kterou musíme dodržet podle manipulačních řádů jednotlivých vodních děl," uvedl Tureček.

Dodal, že podnik vodními díly garantuje dodávku surové vody pro výrobu vody pitné i pro průmysl a vypouštění zvýšených množství vod do toků pod nádržemi. Na druhé straně ale přehrady musí být stále schopny zadržet i povodňové průtoky, které mohou překvapit i v létě.

Podnik Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist