https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prelouc-instaluje-v-parcich-budky-sidli-v-nich-i-netopyri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přelouč instaluje v parcích budky, sídlí v nich i netopýři

20.4.2018 00:50 | PŘELOUČ (ČTK)
Budky se liší svým vzhledem, některé jsou pro špačky, jiné pro sýkory a kavky. Jiné jsou označované jako lejskovníky, kosníky a rehkovníky. Podlouhlá budka s vletem ze spodu slouží pro netopýry. V Přelouči se vyskytuje netopýr večerní. / Na ilustračním snímku budka pro netopýry
Budky se liší svým vzhledem, některé jsou pro špačky, jiné pro sýkory a kavky. Jiné jsou označované jako lejskovníky, kosníky a rehkovníky. Podlouhlá budka s vletem ze spodu slouží pro netopýry. V Přelouči se vyskytuje netopýr večerní. / Na ilustračním snímku budka pro netopýry
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Přelouč na Pardubicku instalovalo další budky pro ptáky a netopýry, počet lokalit se rozrostl ze dvou na tři. V následujících letech bude takových míst asi pět a propojí je naučná stezka. Řekl to vedoucí městského odboru životního prostředí Jan Feranec.
 

"Na dvě místa jsme nově instalovali cedule s informacemi, aby si lidé všimli, jací ptáci v jejich městě žijí. Budek teď máme 23," řekl Feranec.

Budky jsou v ulici Za Tratí, v parku v okolí Švarcavy a nově u sokolovny. Budky se liší svým vzhledem, některé jsou pro špačky, jiné pro sýkory a kavky. Jiné jsou označované jako lejskovníky, kosníky a rehkovníky. Podlouhlá budka s vletem ze spodu slouží pro netopýry. V Přelouči se vyskytuje netopýr večerní.

"Pod záložnou je největší městský park, ale ten zrovna prochází rekonstrukcí, budky tam umístíme až potom," řekl Feranec.

Budky ptáci využívají, nocují v nich, v některých staví i hnízda. Odborná firma zajišťuje výměnu poškozených budek, na jaře je také čistí a dělá podrobnou statistiku výskytu ptactva. Návštěvníci parku mohou pozorovat obvyklé druhy, které žijí ve městě, vrabce domácího a polního, špačka obecného, brhlíka lesního, sýkorku modřinku a koňadru, kosa černého, kavku obecnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist