https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prelouc-na-jare-odbahni-racansky-rybnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přelouč na jaře odbahní Račanský rybník

14.5.2020 00:13 | PŘELOUČ (ČTK)
V Přelouči se odbahní Račanský rybník. / Ilustrační foto
V Přelouči se odbahní Račanský rybník. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Přelouč na Pardubicku odbahní Račanský rybník. Práce za necelé dva miliony korun začnou na jaře a potrvají zhruba 13 týdnů, uvedla Lada Kubínová z odboru správy majetku. Rybník leží uprostřed bytové zástavby, má rozlohu 3700 metrů čtverečních a je přibližně rok a půl vypuštěný.
 

Odborná firma, kterou už radnice v tendru vybrala, odstraní panely na březích, které opevňují svahy. Ze dna vytěží asi 20 centimetrů bahna. Potom zmírní svahy, aby nebyly tak příkré, znovu je zpevní, vytvoří litorální pásmo (oblast pobřežních mělčin u stojatých vod) a upraví okolní zeleň.

Rybník je vypuštěný od podzimu 2018, kdy se u chovaných ryb prokázala nákaza herpes virem a veterinární správa je přikázala usmrtit. Rybník spravuje přeloučský rybářský svaz, který v něm choval převážně kapry.

Kvůli plánované revitalizaci město už rybník znovu nenapouštělo. Na projekt dostalo dotaci, může být maximálně kolem dvou milionů korun.

"Rybník je vysoce znečištěný, zanesený a příliš příkré svahy bohužel brání rozlivu vody. Revitalizace přispěje ke zlepšení biologických funkcí rybníku a zlepšení zdravotního i estetického stavu zeleně," uvedla Kubínová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist