https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prelouc-neschvalila-pardubicim-prispevek-na-odkup-spalovny-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přelouč neschválila Pardubicím příspěvek na odkup spalovny odpadů

30.6.2017 14:40 | PŘELOUČ (ČTK)
Zastupitelé Přelouče neschválili žádost Pardubic o finanční spoluúčast na odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Její koupi za 35 milionů korun od společnosti AVE CZ odpadové hospodářství pardubičtí zastupitelé schválili v květnu.
Zastupitelé Přelouče neschválili žádost Pardubic o finanční spoluúčast na odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Její koupi za 35 milionů korun od společnosti AVE CZ odpadové hospodářství pardubičtí zastupitelé schválili v květnu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Zastupitelé Přelouče neschválili žádost Pardubic o finanční spoluúčast na odkupu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Její koupi za 35 milionů korun od společnosti AVE CZ odpadové hospodářství pardubičtí zastupitelé schválili v květnu, aby zabránili jejímu opětovného uvedení do provozu. O příspěvek se Pardubice obrátily i na okolní obce, zatím nepříliš úspěšně.
 

"Rada města doporučila žádnou částkou nepřispívat, nakonec v zastupitelstvu nebylo přijato jakékoliv usnesení. Velká část zastupitelů se zdržela a nebyl podán ani nějaký protinávrh," řekla ČTK starostka Přelouče Irena Burešová (ODS).

Pardubice sice odkoupení spalovny schválily, zastupitelé už však nezvedli ruku pro uvolnění potřebných peněz z rozpočtu. Odmítli to dokonce dvakrát, v květnu i v červnu.

Přispívat na odkup zařízení se příliš nechce ani některým dalším osloveným obcím. Finanční podporu sice Pardubicím slíbily Srnojedy nebo Rybitví, ale Lázně Bohdaneč, které mají spalovnu blízko, už ne.

Spalovna v letech 1995 až 2004 patřila chemičce Synthesii. Zařízení nesplňovalo emisní limity, proto ji odstavila. V roce 2006 ji koupila společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Ta zatím neúspěšně usiluje o modernizaci a zvýšení kapacity až na 20.000 tun ročně. Petici proti spalovně nebezpečných odpadů v minulosti podepsalo téměř 50.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist