https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prelouc-zasadi-jablone-plody-chuti-pripominaji-banan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přelouč zasadí jabloně, plody chutí připomínají banán

24.4.2018 03:25 | PŘELOUČ (ČTK)
Přeloučský šišák (na obrázku) je dnes málo známou odrůdou jabloně vyšlechtěné nejpozději koncem 19. století. Jako jedna z mála odrůd neměla vadu střídavé plodnosti, strom plodil ovoce každý rok. Z regionu se dostala do jiných oblastí. Daří se jí v podmínkách do 600 metrů nad mořem.
Přeloučský šišák (na obrázku) je dnes málo známou odrůdou jabloně vyšlechtěné nejpozději koncem 19. století. Jako jedna z mála odrůd neměla vadu střídavé plodnosti, strom plodil ovoce každý rok. Z regionu se dostala do jiných oblastí. Daří se jí v podmínkách do 600 metrů nad mořem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | facebook.com
Přelouč na Pardubicku vysadí ve městě starou odrůdu jabloně zvanou Přeloučský šišák. Jde o vzácný druh vyšlechtěný před více než 100 lety. Jablko má podlouhlý tvar a chutí připomíná banán. Včera to řekl Matěj Pešta z kulturního a informačního centra.
 

Přeloučský šišák je dnes málo známou odrůdou jabloně vyšlechtěné nejpozději koncem 19. století. Jako jedna z mála odrůd neměla vadu střídavé plodnosti, strom plodil ovoce každý rok. Z regionu se dostala do jiných oblastí. Daří se jí v podmínkách do 600 metrů nad mořem.

"Dnes se podle odborníků vyskytuje na několika místech České republiky, například v Kosteleckých Horkách na Rychnovsku, Hradišti u Nasavrk na Chrudimsku nebo Podmoklanech na Havlíčkobrodsku," řekl Pešta.

Několik stromků bude na zahradě mateřské školy v Kladenské ulici. Svým tvarem se nedá zaměnit, někdy se mu říká soudky nebo banánové jablko. Plod je protáhlý, zeleně zbarvený s modročerveným žíháním, trochu se podobá odrůdě Ontario. Pokud se nechá na stromě dozrát, dostává celé temně karmínovou barvu.

"Netrpí monoliózou, tedy nehnije. Dříve bývalo uchováváno v seně na půdě, mrazy jablka nepoškodily. Přeloučský šišák byl jedlý až na Vánoce, loupal se a chutí připomínal banán. Jablko tedy nebylo moc šťavnaté," řekl Pešta.

Výjimečně se přeloučský šišák objeví na některé tuzemské ovocnářské výstavě a předloni reprezentoval Českou republiku na výstavě v Lucembursku. "Vědecky však šišák nebyl dosud zcela prozkoumán. Přispět k dalšímu poznání mají v Přelouči vysazené stromky," řekl Pešta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist