https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-zmodernizuje-system-sberu-odpadu-navysi-jejich-kapacitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov zmodernizuje systém sběru odpadů, navýší jejich kapacitu

27.8.2019 00:08 | PŘEROV (ČTK)
Přerovská radnice se rozhodla investovat do modernizace systému sběru tříděného odpadu, důvodem je nedostatečná kapacita toho současného. Novinka se promítne do pořízení nových nádob různých velikostí na pět složek separovaného odpadu, do kterých budou moci být zabudovány chytré technologie. Budou například kontrolovat naplnění. Město si slibuje, že se tím podaří zvýšit kapacitu o 395 tun ročně. Systém vyjde na 10,5 milionu korun, město požádá o dotaci. Rozhodli o tom včera přerovští zastupitelé.
 

Pokud město uspěje v získání dotací, vymění nádoby na tříděné odpady zhruba na třetině stanovišť ve městě. Postupná obměna bude poté následovat v dalších letech. "Současný systém sběru a zejména navazující svoz není efektivní a ekonomický. Stává se, že nádoby nejsou včas vyvezeny nebo naopak nejsou v době svozu naplněny. Toho bychom se chtěli v budoucnu vyvarovat," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Podle radního a jednatele technických služeb Bohumíra Střelce (ANO) půjde v odpadové politice města o výrazný posun. "V současné době existuje na území 350 svozových míst, kde jsou umístěny tisícilitrové nádoby," uvedl Střelec. Projekt počítá v první fázi s výměnou zhruba třetiny těchto nádob za nové o obsahu dvou až tří metrů krychlových, do kterých lze umístit čipy na evidenci nádob. Druhá část projektu se týká pořízení nových svozových prostředků. Projekt by měl být ukončen nejpozději do roku 2023, dodal Střelec.

Přerované nyní odpady odevzdávají do odpadových nádob o objemu 1100 litrů nebo ve dvou sběrných dvorech, které provozují Technické služby města Přerova. Systém podle zástupců města není efektivní a ekonomický. Nádoby například nejsou vyvezeny včas nebo naopak v době svozu nejsou zcela naplněny. Nový systém by měl množství odpadů v nádobách monitorovat a organizovat efektivní svozové trasy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist