https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerovska-radnice-zapoji-lidi-do-rozhodovani-o-kaceni-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerovská radnice zapojí lidi do rozhodování o kácení stromů

8.3.2017 10:30 | PŘEROV (ČTK)
Laici nebudou posuzovat stromy, které je nutno pokácet třeba ze zdravotních, bezpečnostních či stavebních důvodů. Vyjádřit se ale mohou k dřevinám, které například stíní či překážejí.
Laici nebudou posuzovat stromy, které je nutno pokácet třeba ze zdravotních, bezpečnostních či stavebních důvodů. Vyjádřit se ale mohou k dřevinám, které například stíní či překážejí.
Foto | Adin Vyhlídka
Přerovská radnice chce zapojit obyvatele města do rozhodování o kácení stromů. Magistrát proto na svých internetových stránkách zveřejní galerii stromů, které by měly jít k zemi, a lidé budou moci připojit svůj názor či nesouhlas. Rada města už schválila vnitřní předpis o posuzování návrhů na kácení stromů, sdělil včera ČTK náměstek primátora Petr Měřínský (ANO).
 

"Laici nebudou posuzovat stromy, které je nutno pokácet třeba ze zdravotních, bezpečnostních či stavebních důvodů. Vyjádřit se ale mohou k dřevinám, které například stíní či překážejí," uvedl Měřínský. Odbor majetku magistrátu bude podle něj evidovat žádosti na kácení stromů, které vzejdou od občanů, správců zeleně či od pracovníků, kteří kontrolují stav dřevin. Komise životního prostředí stromy ve vegetačním období posoudí.

Seznam stromů, včetně fotografií a lokalizačních údajů, bude zveřejněn na webu města. Veřejnost pak dostane nějakou dobu na to, aby se mohla vyjádřit. "Vyjádření od lidí bude shromažďováno na odboru majetku a jeho pracovníci pak předají jednotlivé připomínky komisi pro životní prostředí k posouzení. Ta bude mít na vyjádření čas do konce srpna," uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Kmeny stromů, o nichž se jedná, budou označené barevnou značkou. Stromy navržené ke kácení dostanou žlutou barvu. "Po vydání rozhodnutí o kácení budou dřeviny označeny tak, že stromy ke kácení dostanou červené označení a ty, které k zemi nepůjdou, budou mít zelenou značku. Samotné kácení bude provedeno vždy do konce března následujícího roku," uvedla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist