https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerovsky-soud-vyslechl-svedky-v-pripadu-udajneho-tyrani-zvirat-na-farme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerovský soud vyslechl svědky v případu údajného týrání zvířat na farmě

8.7.2021 17:25 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Výslechem svědků u přerovského soudu pokračovalo projednávání případu údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Věcí se loni zabývala veterinární správa i policie. Z týrání je obžalován zástupce farmy Petr Graca, vinu odmítá. Podle žalobce farma chovala skot ve zcela nevyhovujícím stavu a zvířata se pohybovala v bahně a výkalech, což u soudu potvrdila inspektorka krajské veterinární správy. Při kontrole bylo nalezeno uhynulé tele. Obžalovanému hrozí až tři roky vězení. Případ byl odročen na 13. září.
 

Graca podle žalobce nezajistil od přesně nezjištěné doby do února 2020 vyhovující podmínky pro chov zvířat, zejména skotu. Státní zástupce uvedl, že výběh byl pokryt souvislou vrstvou bahna a výkalů až do výšky 30 centimetrů bez jakékoli podestýlky. "Zvířata měla hladem propadlá břicha, těla měla znečištěna bahnem a výkaly. Zřetelné bylo velké vyčerpání skotu, který usínal vestoje, i úbytek hmotnosti," uvedl žalobce Ivo Krobot. Obžalovaný je souzen za týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem. Na farmě bylo totiž nalezeno mrtvé tele, muž podle obžaloby nezajistil odpovídající místo pro březí krávu.

Podle inspektorky krajské veterinární správy Kláry Pánkové byly kotce pro skot plné výkalů a bláta a dobytek neměl k dispozici žádné suché místo k odpočinku. Také venkovní výběh podle inspektorky pokrývala souvislá vrstva bahna a výkalů. Krávy si tak neměly kam lehnout a po zabláceném výběhu se pohybovaly velmi namáhavě. Byly proto vyčerpané a jedna kráva usínala opřená o zeď stáje. "Byly hubené a velmi špinavé," uvedla.

Graca před soudem vše popřel a tvrdil, že kontrola krajské veterinární správy nebyla provedena podle zákona. Hájil se tím, že loni v únoru bylo kvůli vydatným srážkám ve výběhu mokro, a byl proto rozšlapaný. "Zvířata ale měla přístup do stájí, kde se pravidelně uklízelo. To, že by byla hladová, není pravdou, krmilo se ráno a odpoledne. V době razie veterináři záměrně krávy drželi venku a nepustili je dovnitř, kde už byly stáje uklizené," řekl u soudu Graca. "Zvířata zanedbaná nebyla, všechna přežila. Je to výmysl k pošpinění jména naší farmy," doplnil Graca. K uhynulému teleti uvedl, že šlo o předčasný porod a jalovice neměla vyvinuté vemeno. Z úhynu viní veterináře, který podle něj na místě zvířeti nepomohl.

Výpověď obžalovaného podpořili zaměstnanci farmy. Uvedli, že kvůli rozbahněnému výběhu natáhli elektrické ohradníky, ale při kontrole jej krávy přetrhaly a zvířata se ocitla v největším bahně. Verzi žalobce naopak potvrdily zaměstnankyně hranického úřadu, které byly u kontroly, i Miroslav Lakomý z krajské veterinární správy. Zástupce krajské veterinární správy také řekl, že v době kontroly nesouhlasil počet evidovaných zvířat, na farmě jich byla jen zhruba polovina.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist