https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-200-statu-chce-omezit-znecistovani-mori-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes 200 států chce omezit znečišťování moří plasty

7.12.2017 01:32 | PRAHA (ČTK)
Signatáři se zavázali sledovat množství umělých hmot, které vypouští do oceánů.
Signatáři se zavázali sledovat množství umělých hmot, které vypouští do oceánů.
Záměr omezit znečišťování moří plasty vyjádřilo ve středu v keňském Nairobi přes 200 států. Jejich zástupci podepsali právně nezávaznou rezoluci na setkání uspořádaném Programem OSN na ochranu životního prostředí (UNEP).
 

Signatáři se zavázali sledovat množství umělých hmot, které vypouští do oceánů. UNEP varuje, že při pokračování současného trendu bude v mořích za 33 let více plastů než ryb. Nyní se podle UNEP dostává ročně do oceánů osm milionu tun umělohmotných předmětů jako jsou lahve či obaly. Ty hubí mořský život a zprostředkovaně pronikají do lidského potravního řetězce.

Nejvíc plastového odpadu produkuje Čína, jeho objem se ale snaží snížit, řekl agentuře Reuters šéf UNEP Erik Solheim. Zároveň vyzval, aby vlády zakázaly či předělaly některé obaly.

Rezoluci iniciovalo Norsko, podle kterého jde o krok směrem k právně závazným dohodám. Na Oslo problém přímo doléhá, prohlásil norský ministr životního prostředí Vidar Helgesen. "Našli jsme stopy umělých hmot uvnitř slávek, které rádi jíme," uvedl. Zmínil také případ vyčerpané velryby vyvržené na břeh, kterou museli zabít. V jejím břiše prý objevili 30 plastových tašek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist