https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-velky-skluz-bude-provoz-temelina-zahajen-v-puvodnim-terminu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes velký skluz bude provoz Temelína zahájen v původním termínu

18.10.2001 13:00 | TEMELÍN/PRAHA (ČIA)
Ačkoliv v dosavadním průběhu zkoušek nabral harmonogram spouštění Jaderné elektrárny Temelín (JETE) pořádný skluz, únorový termín spuštění je podle mluvčího JETE Milana Nebesáře stále reálný. "Nevidíme důvod něco na tom měnit," uvedl na dotaz ČIA.
 

Etapa na úrovni 55 procent výkonu reaktoru však temelínským technikům zabrala asi tři a půl měsíce, přičemž na další tři etapy spouštění na úrovních 75, 90 a 100 procent zbývá jen o něco víc než čtyři měsíce. Počet plánovaných zkoušek přitom se zvyšujícím se výkonem roste, navíc JETE stále zbývá neúspěšně složený test přechodu na tzv. ostrovní režim.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost potvrdil, že svůj souhlas s přechodem na 75 procent výkonu udělí ČEZu ještě v průběhu dnešního dne. "K postupnému zvyšování výkonu pak dojde bezprostředně poté," potvrdil Nebesář. Zároveň poznamenal, že na druhém bloku temelínské elektrárny nadále probíhají horké zkoušky, které předcházejí zavezení jaderného paliva. Teplota v primárním okruhu druhého bloku dosahuje nyní asi 200 stupňů Celsia.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist