https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prestizni-konference-o-krajine-se-letos-bude-konat-uz-podruhe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prestižní konference o krajině se letos bude konat už podruhé

1.2.2002 08:30 | PRAHA (EkoList)
Krajina jako významné politikum, stav a perspektivy českého venkova, obnova venkova a venkovské krajiny, urbanizace krajiny, ochrana krajiny a zahlazování negativních jevů v krajině. To je jen částečný výčet témat již druhého ročníku mnohaoborové prestižní konference "Tvář krajiny - Krajina domova". Z iniciativy prezidenta republiky Václava Havla a pod záštitou předsedy Senátu PČR Petra Pitharta (KDU-ČSL) se letošní ročník uskuteční ve od středy 9. do pátku 10. října v kongresovém centru v Průhonicích.
 

Podle předsedy organizačního výboru konference Ivana Dejmala je prvořadým cílem konference i doprovodných aktivit překonání bariéry ve společenském vnímání tématu krajiny. "Zjistili jsme postupem času, že hlavní překážkou nejsou finance, ale nedostatek společenského vnímání krajiny jako zásadního tématu," řekl dnes Dejmal novinářům na první tiskové konferenci výboru.

Jako obzvlášť významný moment zdůraznil Ivan Dejmal skutečnost, že konference se otevírá opravdu veškeré škále odborníků, kteří mají co do činění právě s krajinou. "Zveme zástupce opravdu všech profesí, včetně těch, které my ekologové občas vnímáme jako 'kazisvěty'," dodal Dejmal, který je profesí krajinný ekolog. Podle něj se například loňského ročníku zúčastnila téměř kompletní škála odborníků "Chyběli nám jen silničáři, ale ne naší vinou. Pozvali jsme je, ale bohužel pozvání nevyužili," konstatoval Ivan Dejmal.

Podle Petra Pitharta, který převzal záštitu nad konferencí, jsou podobné akce velmi důležité. "Není to žádné plácnutí do vody, krajina tu byla, je a bude a neohlíží se na žádná volební období," řekl novinářům senátor Pithart s tím, že právě proto je důležité, že konání konference iniciuje prezident republiky a záštitu převzal Senát.

Součástí konference bude celá řada doprovodných akcí. Minimálně jednou měsíčně proběhne jakási přípravná konference na dané téma, na níž budou přizváni všichni, kdo k němu mají co říct. "Jednou z nich bude například konference o nejrůznějších vysílačích, rozhlednách a dalších věžích v krajině, kam pozveme nejen ekology, novináře, ale také stavitele těchto věží a jejich klienty," říká Ivan Dejmal. Kromě přípravných konferencí proběhnou tři dopprovodné výstavy. Hlavní z nich bude výstava "Proměny kulturní krajiny", která bude až v roce 2003 instalována ve Valdštějnské jízdarně v Praze, tedy v prostorách Senátu. Přímo v místě konání konference se pak v říjnu budou konat výstavy "Přírodní krajina a příroda v krajině", kde se představí fotografie z chráněných oblastí, národních parků, rezervací a dalších přírodně zajímavých míst. Druhou výstavou přímo v areálu průhonického centra bude instalace "Co všechno člověk dokáže", která naopak bude na fotografiích prezentovat negativní vliv člověka na krajinu.

Konferenci pořádají Společnost pro krajinu a Česká komora architektů. Přípravný výbor včera také zveřejnil poprvé novou internetovou stránku, věnovanou konferenci na adrese www.prokrajinu.cz.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist