https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pretel-uspech-bonnskych-jednani-si-umim-predstavit-jen-stezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pretel: Úspěch bonnských jednání si umím představit jen stěží

10.7.2001 15:40 | PRAHA (EkoList)
Po podzimním neúspěchu v Haagu budou pokračovat jednání o změnách klimatu v Bonnu. Haag měl upřesnit závazky Kjótského protokolu, podle kterého mají signatářské státy snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů celkově o 5,2 procent z úrovně roku 1990 a dohodnout se na dalších opatřeních, jako jsou čistší technologie nebo otázky pohlcování skleníkových plynů lesy.
 

Při jednáních v Haagu odmítly Spojené státy návrhy Evropské unie a v březnu letošního roku se prezident Bush zřekl všech předešlých amerických slibů týkajících se klimatických změn. Za hlavní udal ekonomické důvody a je proti vynechání z dohody rozvojových zemí. K postoji USA se připojili i Kanada, Rusko, Austrálie a Japonsko, a to i přes snahu EU, jejíž delegace se nedávno Japonce a Australany snažila přesvědčit o nutnosti plnit závaky protokolu bez ohledu na USA.

"Podle výsledků červnové schůzky v Haagu, jež měla vytvořit předpoklady k úspěšnému jednání v Bonnu, si úspěch nedokážu příliš představit," říká Jan Pretel klimatolog z Českého meteorologického ústavu a šéf české delegace při Rámcové konvenci OSN o změnách klimatu (UNFCCC). Vyjednávání tak budou pravděpodobně opět o půl roku odsunuta na připravovanou schůzku v Marrakéši.

I přesto jsou EU a kandidátské země nadále jednotné a chtějí splnit závazky z Kjóta i bez USA. Na svou stranu získala Evropa Čínu.

Přípravná jednání navrhla vytvoření fondu na pomoc rozvojovým zemím, kam mají přispívat vyspělé země podle podílu emisí z roku 1990. "Zatímco ostatní cíle z Kjóta splníme, finanční závazky v Bonnu odmítneme převzít, protože na ně nemáme", vysvětlil postoj ČR Pretel. Pro náš stát by roční příspěvek činil 6,7 miliónů dolarů. Zmíněný návrh se neshoduje s Kjótským protokolem ani s Rámcovou úmluvou o změně klimatu. Obdobně budou postupovat ostatní kandidátské země. Konferenci bude předsedat holandský ministr životního prostředí Jan Pronk.


reklama

 
Petra Kušková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist