https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/preventivni-testovani-uhynulych-prasat-ve-zlinskem-kraji-africky-mor-neprokazalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Preventivní testování uhynulých prasat ve Zlínském kraji africký mor neprokázalo

18.2.2023 00:26 | ZLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor prasat 80 uhynulých prasat domácích v chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Michal Kamarád. O rok dříve veterináři v regionu vyšetřili 153 prasat domácích, ani tehdy u žádného nezjistili africký mor. Pracovníci krajské veterinární správy loni pokračovali také v monitoringu afrického moru prasat u uhynulých divočáků. Vyšetřili jich 107, meziročně o 16 více, ve všech případech s negativním výsledkem.
 

Veterináři vyšetřují prasata, u nichž nejsou zcela zjevné příčiny úhynu. Informace o nich získávají od chovatelů, v případě divočáků od myslivců. "Monitoring se dělá z logických důvodů, protože Česká republika je z hlediska nákazové situace v obležení. Na Slovensku, v Polsku, v Německu africký mor prasat je. Teď bohužel překročil i hranice českého státu, takže momentálně máme ohnisko v Libereckém kraji. Tam se zatím situace jeví jako stabilizovaná. Nicméně samozřejmě nikdo nemůže předvídat, jaký bude další vývoj. Máme obavu ze Slovenska, kde nákaza směrem do České republiky postupuje," řekl Kamarád.

Africký mor se v tuzemsku poprvé objevil v červnu 2017 u Zlína. Mimo území Zlínska se tehdy nerozšířil. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nedostala. Evropská komise v březnu 2019 informovala, že je Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy. Změnilo se to koncem loňského roku, kdy testy potvrdily nákazu u uhynulého divočáka v Libereckém kraji.

Dosud veterináři v Libereckém kraji evidují čtyři případy uhynulých divočáků nakažených africkým morem prasat. V okolí Frýdlantu na Liberecku je vymezené pásmo o rozloze zhruba 200 kilometrů čtverečních, v němž mohou lovit jen předem proškolení lovci, navíc každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor a bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření. Nadále až na odůvodněné výjimky v této oblasti platí i zákaz venkovního chovu prasat, omezené jsou též přesuny prasat a vepřových produktů mimo stanovené území.

Africký mor prasat je akutní onemocnění, nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, infikovaná zvířata je nutné utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulá divoká prasata. Podle odborníků je virus afrického moru prasat velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, kupříkladu v mraženém mase může přežívat několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale jejími přenašeči.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist