https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-havel-ocenil-zlepseni-zivotniho-prostredi-v-podkrusnohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Havel ocenil zlepšení životního prostředí v Podkrušnohoří

3.9.2001 19:13 | ÚSTÍ NAD LABEM/MOST (ČIA)
Spokojenost se změnami, kterými prošla v oblasti životního prostředí podkrušnohorská část Ústeckého kraje za posledních deset let, dnes v Mostě vyjádřil prezident Václav Havel. Na revitalizaci krajiny a rekultivace bývalých dolů a zrušených továren chybějí na Mostecku, Chomutovsku a dalších okresech miliardy korun. Prezident Havel ale soudí, že na revitalizaci Podkrušnohoří by se měla podílet celá republika.
 

"Ostatní regiony by měly být k severním Čechám solidární. V minulosti odtud proudila do celé bývalé federace elektrická energie nebo uhlí," řekl Havel. Ten naposledy navštívil Podkrušnohoří před deseti lety a tehdy měl podle mluvčího Ladislava Špačka na svůj pobyt velice nepříjemné vzpomínky ze zdevastované přírody a krajiny. "Od mé poslední návštěvy se tady hodně změnilo k lepšímu, bylo zde investováno množství peněz a lidské práce," konstatoval Havel.

Prezident republiky dnes svou severočeskou návštěvu zahájil krátce po desáté hodině a zámku v Trmicích v okrese Ústí nad Labem, kde ho přivítal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, ústecký primátor Miroslav Pátek a starosta Trmic Ota Neubauer. Poté se Václav Havel seznámil v nedalekých v Chabařovicích s projektem výstavby nového jezera na místě bývalého dolu.

Na Mostecku si také prohlédl autodrom, zrenovovaný hrad Hněvín a navštívil zrekultivované důlní výsypky. V Litvínově položil kytici k památníků obětí důlního neštěstí na dole Pluto, které se odehrálo před dvaceti lety. Během svého pobytu v Mostě hovořil prezident také s představiteli romských iniciativ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist