https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-klaus-podepsal-tri-ekologicke-zakony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Klaus podepsal tři ekologické zákony

18.2.2004 16:59 | PRAHA (ČIA)
Nutnost zapracovat do českého právního řádu směrnice Evropské unie stála u zrodu tří novel zákonů, které vypracovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Novely zákona o ovzduší, o obalech a o posuzování vlivů na životní prostředí dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. ČIA to potvrdil jeho mluvčí Petr Hájek.
 

Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí především zpřesňuje systém posuzování vlivů jednotlivých vládních koncepcí. Koncepci nelze schválit bez stanoviska, které hodnotí její dopady na životní prostředí. "Klíčové je, že toto stanovisko bude i nadále vydávat ministerstvo životního prostředí," zdůraznila mluvčí MŽP Karolina Šůlová.

Novela zákona o obalech především nově definuje pojem obal a podstatně mění rozhodování v pochybnostech, zda výrobek je obalem. Zásadním přínosem zejména pro malé podnikatele je výjimka z placení registračních a evidenčních poplatků pro osoby, které mají méně než 300 kilogramů obalů za kalendářní rok. V návaznosti na tuto výjimku ministerstvo připravuje rovněž zjednodušení vedení a vykazování evidence pro dotčené osoby.

Novela zákona o ovzduší zpřesňuje platnost pro emisní limity u spaloven odpadu. Zpřísňuje také ochranu ozónové vrstvy. Jde zejména o opatření, která se týkají zacházení s použitými regulovanými látkami a jejich dovozu a vývozu. "Pro tyto použité látky se zavádějí stejná kritéria jako pro látky nově vyrobené," informovala Šůlová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist