https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-masaryk-ma-od-vcerejska-svuj-strom-v-botanicke-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Masaryk má od včerejška svůj strom v botanické v Praze

22.11.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
Pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlotta Kotíková zasadila včera v pražské botanické zahradě v Troji strom na jeho počest.
Pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlotta Kotíková zasadila včera v pražské botanické zahradě v Troji strom na jeho počest.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlotta Kotíková zasadila včera v pražské botanické zahradě v Troji strom na jeho počest. Masaryk se tak in memoriam stal 100 účastníkem projektu Kořeny osobností, který propojuje vzácné rostliny z celého světa s významnými lidmi. Vybrán byl dub letní, který má zároveň upomínat na Masarykovu dceru Alici a syna Jana. Kotíková je vnučkou staršího syna Herberta a je jedinou žijící zástupkyní rodu Masaryků.
 
Masarykův strom v botanické zahradě v Praze.
Masarykův strom v botanické zahradě v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Je to krásná iniciativa, moc si toho vážím. Vysazení stromu je, myslím, nejen ekologický, ale svým způsobem i politický akt," řekla Kotíková. Vzpomněla přitom na sucho, které ničí lesy, i násilné kácení v Jižní Americe nebo Palestině. "Je to výročí 30 let sametové revoluce, tak doufejme, že politická situace se bude vyvíjet pozitivně a strom toho bude svědkem," dodala.

K propojení s Masarykem vybrala botanická zahrada dub. Podle kurátora dřevin z trojské botanické zahrady Tomáše Vencálka se pod nimi uzavíraly důležité dohody a Masaryk měl k dubům vřelý vztah. Vysazen byl dub letní, konkrétně jeho vyšlechtěná odrůda Salfast, jejíž listy nejsou pro duby typické a připomínají spíše jiné dřeviny.

Projekt Kořeny osobností funguje v botanické zahradě hlavního města od roku 2009. In memoriam se však rostliny sázejí jen výjimečně. Stalo se tak zatím pouze v případě malíře Alfonse Muchy, podnikatele Tomáše Bati a vědce Otty Wichterleho. V současné době tu má svou rostlinu 102 osobností a podle mluvčí zahrady a spoluautorky projektu Dariny Miklovičové možná do konce roku ještě někdo další přibude. Významní lidé jsou už vybráni i na příští rok. Měli by se mezi nimi objevit mimo jiné úspěšní sportovci. Jejich jména ale Miklovičová nechtěla prozradit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist