https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-neuspel-ve-snemovne-ani-s-vetem-zakona-o-obchvatu-plzne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident neuspěl ve Sněmovně ani s vetem zákona o obchvatu Plzně

15.5.2001 19:01 | PRAHA (ČIA)
Prezidentovi Václavu Havlovi se nepodařilo přesvědčit poslance o síle svých argumentů nejen v případě zákona o státním dluhopisovém programu, ale ani pokud jde o jeho veto zákona o obchvatu Plzně. 145 poslanců ze 178 přítomných ve sněmovně totiž toto veto odmítlo, pouze 13 poslanců s výtkami prezidenta Havla vyslovilo souhlas. Zákon se tak dočkal ještě větší podpory než při jeho prvním schválení, kdy ho podpořilo pouze 131 poslanců ze 166 přítomných.
 

Dnes definitivně schválený zákon prohlašuje stavbu dálniční obchvatu Plzně jako veřejný zájem, což se promítne zejména do průběhu stavebního řízení a výkupu pozemků na stanovené trase vedení obchvatu. Někteří poslanci a s nimi i prezident Havel však tento zákon odmítají s tím, že se jedná o protiprávní počin. "Prezident věří, že zákon byl přijímán s dobrým úmyslem pomoci městu Plzni a především jeho občanům v řešení složité dopravní situace. Je na zákonodárci, aby situaci řešil pro všechny obdobné případy, a nikoliv pouze pro uvedený jeden konkrétní případ," tlumočil Havlovy důvody na veto zákona jeho mluvčí Ladislav Špaček.

Jak dále uvedl, nejzávažnější důsledek přijatého zákona prezident spatřuje v tom, že se s jeho pomocí vstupuje do již zahájených a neukončených správních řízení vedených podle platného právního řádu. "Prezident se domnívá, že tímto způsobem mohou být v některých případech porušena práva a právem chráněné zájmy občanů," pokračoval Špaček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist