https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-podepsal-novelu-reagujici-na-pripominky-ek-k-zemedelske-politice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident podepsal novelu reagující na připomínky Evropské komise k zemědělské politice

16.11.2022 16:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman dnes podepsal poslaneckou novelu zákona o zemědělství, která reaguje na výhrady Evropské komise ke strategickému plánu společné zemědělské politiky v ČR a má za cíl se s nimi vypořádat. Vláda tento plán poslala do Bruselu začátkem letošního roku a připomínky dostala na konci dubna. Skupina poslanců proto předložila ve Sněmovně tuto novelu, která na připomínky reaguje. Mimo jiné rozšiřuje okruh údajů v registru využití půdy. Bez přijetí novely by bylo od příštího roku ohroženo čerpání dotací, uvedl už dříve jeden z předkladatelů, předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).
 

Strategický plán společné zemědělské politiky by měla Evropská komise schválit Česku do konce roku, aby mohla v příštím roce vyplácet přímé platby, stojí v důvodové zprávě. Předloha přichází například s tím, že v registru půdy, takzvaném systému LPIS, který informuje především o využití půdy, by mohly být i kontaktní údaje na zemědělce a zemědělské firmy. Mohly by v něm být také informace o druhu plodin, pokud je zemědělec uvede v žádosti o dotaci.

Poslanci v důvodové zprávě uvádějí, že pokud jde o telefonní číslo nebo e-mailovou adresu, pak systém už ve veřejné části evidence využití půdy podle uživatelských vztahů tyto položky u objektů a provozoven obsahuje. "Například pokud je uvedeno telefonní číslo nebo e-mailová adresa u včelaře, kterého má uživatel kontaktovat, pak by měl možnost včelař kontaktovat uživatele, a to bohužel nelze. U uživatelů tyto kontakty nejsou viditelné, přestože v evidenci využití půdy podle uživatelských vztahů existují," stojí v důvodové zprávě.

V případě doplnění údajů o druhu plodin argumentují předkladatelé tím, že jde o údaje, které veřejnost zajímají. Úmyslem předkladatele je umožnit, aby se veřejnost dozvěděla, co se pěstuje, píšou v důvodové zprávě. Údaje o plodinách pro daný rok budou viditelné až po podání jednotné žádosti o dotace.

Na webových stránkách registru půdy stojí, že jeho hlavním účelem je ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu, a to bez ohledu na to, zda jde o dotace financované ze zdrojů EU nebo o národní dotační programy.

Předloha také upravuje evidenci půdy pomocí půdních bloků. Opouští dosavadní model půdních bloků a zavádí díly půdního bloku. Půdní blok je základní jednotkou evidence půdy a musí mít rozlohu nejméně 100 metrů čtverečních. Návrh zpřesňuje i evidenci ovocných sadů ve vztahu k půdním blokům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist