https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-vaclav-havel-navstivi-zasedani-senatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Václav Havel navštíví zasedání Senátu

26.6.2001 08:00 | PRAHA (ČIA)
Osobní návštěvou při zítřejším zasedání Senátu chce prezident republiky podpořit úsilí zákonodárců o vyrovnání se s minulostí. Jednání osmé schůze Senátu, jehož se prezident osobně zúčastní, bude mít na programu mimo jiné návrh zákona o poskytování jednorázové peněžní částky účastníkům domácího a zahraničního odboje za druhé světové války i vězňům komunistického režimu.
 

Zákon o odškodnění mimo jiné stanoví, že odbojáři, kteří se aktivně účastnili protinacistického odboje i političtí vězni komunistického režimu by měli dostat odškodnění ve výši až 120 tisíc korun podle délky odbojové činnosti či délky pobytu ve vězení. Pro přijetí návrhu hlasovalo v Poslanecké sněmovně 150 ze 173 přítomných poslanců. Původní návrh sociálního demokrata Radima Turka se vztahoval pouze na osoby poškozené za druhé světové války. Pravice však do zákona prosadila i politické vězně komunistických žalářů.

Senát na zítřejší schůzi projedná i novelu zákona o spotřebních daních a novelu zákona o převodu zemědělské půdy z vlastnictví státu na jiné fyzické a právnické osoby. Na programu osmé schůze horní komory budou i návrhy nových zákonů, například o poskytování dotací soukromým školám, o pohřebnictví či o vodovodech a kanalizacích. Senátoři by se také měli zabývat svým návrhem novely Ústavy o referendu o vstupu do Evropské unie. Návrh připravila senátní komise pro ústavu a parlamentní procedury.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist