https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-zeman-potvrdil-ze-zakon-o-narodnich-parcich-vetuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Zeman potvrdil, že zákon o národních parcích vetuje

1.3.2017 12:00 | K. VARY (ČTK)
Zeman se již dříve ve Sněmovně postavil například proti zvětšování bezzásahových zón na Šumavě. Bez senátních úprav podle kritiků zákon zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí, aby se odstěhovali.
Zeman se již dříve ve Sněmovně postavil například proti zvětšování bezzásahových zón na Šumavě. Bez senátních úprav podle kritiků zákon zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí, aby se odstěhovali.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman potvrdil, že vetuje novelu zákona o národních parcích, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna. Zatím neuvažuje o ústavní stížnosti v případě, že by Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasovala. Zeman to řekl při návštěvě Karlovarského kraje.
 

"Jak víte, proti tomuto zákonu je jak Plzeňský, tak Jihočeský kraj. A já si myslím, že vedle práv obcí je také zapotřebí respektovat práva krajů. A ne se snažit všechno řešit z Prahy," řekl Zeman. Prezident podporoval změny navrhované Senátem, který žádal například větší pravomoci pro dotčené obce.

Pro ústavní stížnost v případě přehlasování Sněmovnou Zeman nevidí důvod. Jak ale dodal, bude o této možnosti ještě přemýšlet.

Sněmovna schválila původní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny bez senátních úprav. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Zeman se již dříve ve Sněmovně postavil například proti zvětšování bezzásahových zón na Šumavě. Bez senátních úprav podle kritiků zákon zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí, aby se odstěhovali.

Přečtěte si plné znění proslovu prezidenta Miloše Zemana k poslancům Neopakujte zločin, který se v minulosti na šumavské přírodě odehrál



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist