https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-hodine-zeme-zhasly-asijske-mrakodrapy-i-eiffelova-vez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při Hodině Země zhasly asijské mrakodrapy i Eiffelova věž

30.3.2019 23:41 | SYDNEY/LONDÝN (ČTK)
Zhasnutá Eiffelova věž. Ilustrační snímek.
Zhasnutá Eiffelova věž. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EarthHour
Eiffelova věž, mrakodrapy v Hongkongu či londýnský Buckinghamský palác dnes zhasly svá osvětlení, aby se stejně jako tisíce dalších budov po světě připojily k Hodině Země. Během ní se ve snaze upozornit na klimatické změny a potřebu šetřit energií ve 20:30 místního času zhasínají osvětlení významných památek a dalších staveb.
 

Mezi prvními se do tmy ponořila ikonická budova opery v australském Sydney. Poté začaly zhasínat mrakodrapy ve městech východní Asie, například hongkongské mrakodrapy bank HSBC a Bank of China či nejvyšší stavba Tchaj-wanu.

V Evropě se vedle staveb v Británii a Francii připojila k akci například aténská Akropole či budovy řeckého parlamentu či aténské radnice. Výzva vedení řecké metropole, aby se do Hodiny Země zapojily i aténské domácnosti a zhasly svá světla, však podle agentury AP zůstala spíše nevyslyšena.

V Polsku zhasla například budova varšavského Paláce kultury a vědy či několik kostelů a městské hradby v polské metropoli.

V Česku se zapojilo několik desítek spíše menších obcí, které zhasly své veřejné osvětlení. Některá města pak na hodinu vypnula osvětlení svých kostelů.

Až po půlnoci SEČ se vzhledem k časovému posunu k akci připojí například i některé stavby ve Spojených státech včetně slavného newyorského mrakodrapu Empire State Building. Bez světla se na hodinu ocitne i socha Krista v brazilském Riu de Janeiro.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist