https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-povodnich-budou-mit-hlavni-slovo-kraje-a-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při povodních budou mít hlavní slovo kraje a obce

23.12.2002 13:07 | PRAHA (ČIA)
Pokud po Novém roce zasáhnou rozsáhlá území státu opět povodně či jiné přírodní a další katastrofy, budou mít rozhodující slovo při ochraně obyvatelstva a likvidaci následků povodní krajské úřady a úřady obcí s rozšířenou působností. Současně s koncem letošního roku totiž zanikají okresní úřady, jejichž kompetence i v oblasti zabezpečení ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech přecházejí na zmíněné úřady. ČIA to oznámila tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.
 

Podle jejích slov dojde v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů k určitým změnám v zabezpečení úkolů ochrany obyvatelstva pouze v obecné poloze bez praktických dopadů na občany. Práva a povinnosti orgánů obcí, právnických a podnikajících fyzických osob jakož i ministerstev a jiných ústředních správních úřadů zůstanou nezměněny. "Změna v obecném pojetí nastane stanovením úkolů obcím s rozšířenou působností, které by při výkonu státní správy měly zajišťovat ochranu obyvatelstva," upozornila Bártíková.

Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2006 s výhledem do roku 2015, kterou letos přijala vláda, přináší větší důraz na prohloubení informovanosti občanů. To by měly zajistit obce, zaměstnavatelé a další orgány, zejména Hasičský záchranný sbor České republiky. V širším měřítku by měly být využívány hromadné sdělovací prostředky. V koncepci je rovněž zvýrazněna role integrovaného záchranného systému a potřeba vybavení jeho složek, zejména jednotek požární ochrany k likvidaci jakýchkoliv mimořádných událostí, jakými jsou například živelné katastrofy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist