https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-pruzkumu-starych-odrud-tresni-objevili-ochranci-prirody-skutecne-poklady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při průzkumu starých odrůd třešní objevili ochránci přírody skutečné poklady

30.6.2016 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velkým překvapením byl nález neznámé staré odrůdy nazvané pracovně Radnická plavka. Třešeň velmi příjemné chuti a světlé barvy se nepodařilo ztotožnit se žádnou dnes známou starou odrůdou
Velkým překvapením byl nález neznámé staré odrůdy nazvané pracovně Radnická plavka. Třešeň velmi příjemné chuti a světlé barvy se nepodařilo ztotožnit se žádnou dnes známou starou odrůdou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Pracovní skupina Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) objevila v těchto dnech hned několik pozapomenutých odrůd třešní. „Naši dědové vyšlechtili stovky odrůd ovocných stromů. Tyto odrůdy pod tlakem intenzivního zemědělství a velkoobchodníků zmizely z našeho povědomí a posléze také z naší krajiny. Tu a tam však v podobě přestárlých stromů ještě dožívají. Na jejich záchranu nezbývá moc času," vysvětuje Martin Lípa z ČSOP.
 

Na Táborsku byly nalezeny staré stromy téměř zapomenuté odrůdy raných třešní Klecanská a Vítovka molitorovská, několik exemplářů dříve velmi oblíbené odrůdy višně Vackovy a jeden strom Dobřínovské Sladkovišně, prozdradili ochránci. Všechny tyto odrůdy podle nich patří do prioritního záchranného sortimentu starých odrůd a pro příští rok je plánován jejich záchranný přenos do národní sítě genofondových ploch ČSOP.

Mnoho skutečně vzácných odrůd bylo nalezeno také na Karlovarsku, Kutnohorsku, Českobudějovicku, Pardubicku a Radnicku, uvádí ČSOP. Velkým překvapením byl nález neznámé staré odrůdy nazvané pracovně Radnická plavka. „Je to pestrá srdcovka až polochrupka velmi příjemné chuti a světlé barvy. Chuťově vynikající odrůdu se nepodařilo ztotožnit se žádnou dnes známou starou odrůdou. Proto byla pomologicky dokumentována a pátrání po jejím původu bude dále pokračovat," sdělil Martin Lípa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist