https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-slyseni-o-jete-ve-vidni-bude-ceskym-expertum-horko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při slyšení o JETE ve Vídni bude českým expertům horko

22.6.2001 15:34 | PRAHA (ČIA)
Stanovisko rakouských expertů ke Zprávě Komise pro posuzování vlivů JETE na životní prostředí, kterou jmenovala vláda, obdrželo ministerstvo zahraničních věcí (MZV) pozdě. 180 stránkový dokument v německém jazyce obdrželi experti MZV jen šest dní před konáním veřejného slyšení, které se bude konat 26. června ve Vídni. Zpracovat během tak krátké doby odborně fundovanou odpověď a reagovat při veřejném slyšení na všechny detaily rakouského stanoviska je v podstatě nemožné, říká se v tiskové zprávě, kterou dnes MZV zveřejnilo na své internetové adrese.
 

Ministerstvo zahraničních věcí opět zdůrazňuje, že česká strana si v zájmu zachování dobrých sousedských vztahů přeje úspěšné ukončení melkského procesu a v této souvislosti intenzivně připravuje širokou účast českých odborníků na veřejném slyšení. Jak pro ČIA dnes uvedla Kateřina Janotová z tiskového oddělení vlády ČR, za českou stranu se zúčastní zástupci MZV, ministerstva průmyslu a obchodu a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "Celou delegaci bude koordinovat tiskový mluvčí vlády Libor Rouček," řekla Janotová.

Zúčastnění experti hodlají rakouské veřejnosti přiblížit všechny technické detaily vztahující se ke zprávě Komise a tím objasnit některé aspekty, které u našich sousedů vyvolávají jisté nejasnosti. Budou diskutovány i otázky z oblasti jaderné bezpečnosti, které jdou nad rámec protokolu z Melku.

MZV pevně věří, že rakouské bezpečnostní orgány nebudou opětovně pouze přihlížet případným blokádám hraničních přechodů, které jsou hlášeny na tento víkend a úterý příštího týdne, jejichž cílem je znemožnit konání veřejného slyšení či alespoň zabránění jeho důstojného průběhu, uvádí se dále v tiskové zprávě. "Rakouská strana oznámila, že demonstrace nejsou povoleny, což pro nás znamená, že bezpečnostní orgány by měly zakročit," uvedla Valentová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist