https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-svozu-nebezpecneho-odpadu-bude-mozne-odevzdat-i-oleje-a-tuky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při svozu nebezpečného odpadu bude možné odevzdat i oleje a tuky

13.2.2019 12:14 | PRAHA (ČTK)
Při svozu nebezpečného odpadu mohou Pražané nově odevzdávat kromě chemikálií a léčiv také oleje a tuky z kuchyně. Svozové automobily budou projíždět metropolí od 16. února. Za celý rok je naplánováno 302 svozů po osmi zastávkách. Harmonogram mobilního svozu je na webu hlavního města. Informoval o tom dnes pražský magistrát, který organizuje svoz nebezpečného odpadu od roku 1999.
 

Mezi nebezpečný odpad, který je možné při mobilním sběru odevzdat, patří rozpouštědla, kyseliny, zásady, fotochemikálie, pesticidy, barvy, lepidla, pryskyřice, čisticí prostředky, léčiva, odpad s obsahem rtuti a motorové oleje. Dále se pak při svozu vybírají zářivky, baterie či akumulátory.

Nově mohou lidé odevzdat v uzavřených plastových lahvích i jedlé oleje a tuky. "Dojde tak nově k získávání velmi cenné druhotné suroviny, která má široké další využití. Po vyčištění ji lze použít například v zařízeních na výrobu energie, jako jsou kogenerační jednotky, nebo jako přídavek k pohonným hmotám," uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Po vysbírání budou oleje předány zpracovateli. Zpracovaný olej z kuchyně může posloužit při výrobě některých hmot, ve stavebnictví může nahradit ropná maziva a podobnému účelu poslouží i v dřevařském průmyslu pro ekologicky šetrnou výrobu. Je možné jej využít i pro výrobu ekologických paliv nebo pro výrobu elektrické energie.

V Praze je možné použitý olej odevzdat také ve sběrných dvorech. Další možností je využít popelnice na potravinářské oleje. Méně ekologickou variantou je pak vyhodit tuk do směsného odpadu. V žádném případě však není vhodné je vylévat do kanalizace, protože ji zanáší a snižuje průtočnost. V krajním případě hrozí ucpání kanalizace. Na tuto problematiku se chce magistrát zaměřit v kampani.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist