https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pri-vyklizeni-lesniho-tabora-nemeckych-ekologu-34-zatcenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Při vyklízení lesního tábora německých ekologů 34 zatčených Video

17.9.2018 00:20 (ČTK)
Německá policie v noci na neděli pozatýkala 34 ekologických aktivistů, kteří v Hambašském lese západně od Kolína nad Rýnem odmítali opustit své přístřešky v korunách stromů.
Německá policie v noci na neděli pozatýkala 34 ekologických aktivistů, kteří v Hambašském lese západně od Kolína nad Rýnem odmítali opustit své přístřešky v korunách stromů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá policie v noci na neděli pozatýkala 34 ekologických aktivistů, kteří v Hambašském lese západně od Kolína nad Rýnem odmítali opustit své přístřešky v korunách stromů. Ty tam postavili, aby zabránili vykácení lesa a následné těžbě uhlí. Devět lidí utrpělo při policejní akci lehká zranění, napsala včera agentura DPA s odvoláním na policii v Cáchách.
 

Dalších šest desítek aktivistů policisté z Hambašského lesa, který je v Německu symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí, vykázala. Zaměstnanci ostrahy nedalekého hnědouhelného dolu se dnes ráno dostali ke dvěma protestujícím ukrytým v podzemních chodbách. Jsou podle nich ochotni z těchto nebezpečných prostor odejít dobrovolně. Záchranáři ovšem museli chodby zajistit, protože hrozilo, že se zřítí.

Policie tábor ekologických aktivistů začala vyklízet ve čtvrtek. Od té doby odstranila 13 z 50 stromových domků, v nichž se ukrývali odpůrci těžby uhlí. Zčásti v nich žili od roku 2012 a snažili se zabránit vykácení lesa, s nímž chce energetická společnost RWE začít příští měsíc. Lokalita leží na okraji rozsáhlého povrchového dolu.

Včera proti kácení Hambašského lesa demonstrovaly v jeho blízkosti tisíce lidí. Podle policie jich byly čtyři tisícovky, ekologičtí aktivisté hovoří až o devíti tisících účastnícíků protestu.

Kromě rozšiřování hnědouhelného dolu požadovali protestující také celkové ukončení spalování uhlí v německých elektrárnách. Budoucností uhelných elektráren se v současnosti zabývá zvláštní komise vytvořená spolkovou vládou. Její místopředseda a bývalý šéf úřadu německé kancléřky Ronald Pofalla předložil podle časopisu Spiegel koncept, podle kterého by se musely německé uhelné elektrárny uzavřít mezi lety 2035 a 2038.

"Možná by se tedy Hambašský les nemusel vůbec kácet," řekl včera s odkazem na Pofallovův koncept na protestu tajemník hnutí Greenpeace Martin Kaiser. Společnost RWE nicméně už návrh na uzavření elektráren do dvaceti let označila za "nepřijatelný".

Hambašský les leží mezi Kolínem nad Rýnem a Cáchami. Rostou v něm stovky let staré duby a buky, les se také vyznačuje velkou druhovou rozmanitostí. Jeho současný rozsah odpovídá už jen deseti procentům původní rozlohy.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist