https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pribramsti-zastupitele-souhlasili-s-likvidaci-uranovych-hald
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příbramští zastupitelé souhlasili s likvidací uranových hald

22.5.2017 18:54 | PŘÍBRAM (ČTK)
Příbramští zastupitelé dnes schválili připravovanou likvidaci hald v bývalém uranovém revíru, kterou chystá státní podnik Diamo. Podpořili variantu počítající s přepravou materiálu pomocí visutého pásového dopravníku na centrální místo, kde se bude dál zpracovávat pro stavební účely. Podobné hlasování čeká i zastupitele ostatních dotčených obcí, Příbram se dnes k záměru vyjádřila jako první.
 

Diamo obcím předložilo čtyři varianty řešení. Podle první by bylo možné haldy postupně odtěžit v závislosti na regionální poptávce, což by trvalo až 300 let. Další varianta počítala se sanací a rekultivací na místě, třetí navrhovala částečné odtěžení a následnou sanaci a rekultivací na místě a čtvrtá přepravu na centrální místo a další zpracovávání kameniva.

Ředitel Správy uranových ložisek v Příbrami Zbyněk Skála dnes zopakoval, že práce by mohly začít do tří až čtyř let. "Pakliže bude většina pro variantu číslo čtyři," uvedl. Zastupitelka za KSČM Jarmila Potůčková se ho v rozpravě zeptala, zda je skutečně nutné haldy likvidovat. Poukázala na to, že někteří lidé si je přejí zachovat jako něco, co k Příbrami patří podobně jako třeba Svatá Hora. Skála připomněl, že příbramské odvaly představují ekologickou zátěž se středním rizikem. "To znamená, že se s tím musí něco udělat," dodal.

Příbramští zastupitelé dávají přednost zpočátku pomalejšímu způsobu přepravy materiálu osm hodin denně pět dní v týdnu, což by celkově trvalo zhruba 21 let. Po vyhodnocení by se mohlo přejít na nepřetržitý provoz, který by zabral osm let. Z odtěženého materiálu budou před uložením na centrální odval na separačních stolech vytříděny uranové a ostatní rudy.

Příbramské uranové ložisko se rozkládá od Kamenné po Dubenec. Rozlohu má přibližně 52 kilometrů čtverečních, délku téměř 25 kilometrů a šířku až čtyři kilometry. Celkový objem vydobytých prostor činí 44,5 milionu metrů krychlových.

Založeno bylo celkem 26 odvalů, na něž bylo uloženo téměř 28 milionů krychlových metrů hlušiny. Diamo počítá s likvidací 11 hald o celkovém objemu přibližně 25 milionů metrů krychlových, což je přibližně 40 milionů tun hlušiny. Odvaly leží na území Milína, Příbrami, Lešetic, Hájů, Dubence a Dubna.

khj hj


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist