https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pribylo-pozaru-v-prirode-dva-lide-zemreli-pri-paleni-klesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přibylo požárů v přírodě, dva lidé zemřeli při pálení klestí

17.3.2017 11:39 | PRAHA (ČTK)
Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. Na ilustračním snímku povolené řízené vypalování trávy coby součást managementu chráněných území.
Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. Na ilustračním snímku povolené řízené vypalování trávy coby součást managementu chráněných území.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Beleco
Hasiči s nástupem teplejších dnů častěji vyjíždějí k požárům v přírodě. Dva lidé zemřeli v Česku za poslední dva týdny při pálení klestí, vrtulník musel být v pondělí povolán k hašení rychle se šířícího požáru suché trávy a klestí kolem jezera Medard na Sokolovsku, který někdo založil úmyslně. Informovala o tom mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Upozornila zároveň, že vypalování porostů zakazuje několik zákonů.
 

Jeden člověk zemřel při pálení klestí v sobotu 4. března u obce Martinice na Žďársku, jeho tělo našli hasiči po uhašení požáru lesního porostu. V tomto týdnu v úterý zahynul další člověk při pálení klestí u lesa na Blanensku. Podle Zaoralové byli v obou případech obětí starší lidé. Zvláště při silném větru se oheň může velice snadno rozšířit a zejména starší lidé, kteří mají často omezené možnosti pohybu, mohou v takovýto okamžik podlehnout panice nebo ztratit orientaci, uvedla mluvčí.

Zvýšený počet požárů ukazují hasičské statistiky. Například o prvním březnovém víkendu hasiči vyjížděli k ohni v 227 případech, což je dvakrát víc než dlouhodobý průměr. Zaoralová varovala, že pálení zahradního odpadu a vypalování porostů může mít vedle ztrát na životech také závažné ekologické následky, když se oheň rozšíří na les nebo způsobí úhyn živočichů.

Za loňský rok evidovali hasiči 947 požárů přírodních porostů způsobených zakládáním ohňů a vypalováním trávy, při kterých zahynuli dva lidé a 18 jich bylo zraněno. Způsobily škodu 5,2 milionu korun. O rok dřív bylo takovýchto požárů 1390 s jednou lidskou obětí, 21 zraněnými a škodou 7,4 milionu korun.

Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti, upozornila Zaoralová. Lidem za vypalování porostů hrozí pokuta až 25.000 korun.

"Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad lze provádět za podmínek stanovených zákony a vyhláškami obcí na předem připravených přiměřeně velkých hromadách za trvalé přítomnosti alespoň jedné dospělé osoby a připravených prostředků na možné uhašení ohně," uvedla mluvčí hasičů. Pálení většího množství materiálu ze zahrady by lidé měli ohlásit hasičům, aby se předešlo jejich zbytečným výjezdům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist