https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pricinou-tularemie-v-chlumcanech-byla-voda-z-vrtu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příčinou tularemie v Chlumčanech byla voda z vrtu

21.2.2001 16:30 | PLZEŇ (ČIA)
Osmačtyřicet nemocných, z toho dvě desítky hospitalizovaných s vážnými zdravotními problémy - taková je konečná bilance epidemie tularemie v Chlumčanech v okrese Plzeň jih. Případ takzvané "zaječí nemoci" uzavřeli v tomto týdnu hygienici. Zdrojem infekce byl podle hygieniků vodní vrt, z něhož jsou napájeny Chlumčanské keramické závody. Právě tam bylo nejvíce nemocných. "Jak se infekční materiál z nemocných zvířat dostal do vody, se odhalit nepodařilo. V úvahu připadá znečištění technologické vody i nevhodná likvidace odpadů v blízkosti pásma hygienické ochrany," informovala ředitelka Okresní hygienické stanice Plzeň-jih Božena Šusterová. Onemocnění tularemií bylo potvrzeno v prvním lednovém týdnu. Nemocní k lékařům ale přicházeli už od počátku prosince. Prvotní příznaky se většinou projevovaly jako zánětlivá onemocnění hrtanu, nebo běžné kožní problémy.
 

Pro podezření z onemocnění, které může mít při neléčení velmi vážné zdravotní následky, bylo podrobeno vyšetření celkem 367 lidí včetně 41 dětí. Operativně muselo být léčeno 12 nemocných. Všichni postižení se musejí podrobit dlouhodobé léčbě antibiotiky. Nejčastějším zdrojem infekce jsou nemocné myši nebo zvířata čeledi zajícovitých. Zdrojem může být i prach nebo jiné znečištění v místech, kde se nemocní živočichové pohybovali.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist